CONTROVERSĂ. O eparhie din R. Moldova: cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou „vor fi dați anatemei”

Data publicării:
preot 20moldova-42034

Un grup de preoți de la Eparhia de Bălți și Fălești și-au exprimat astăzi nemulțumirea în legătură proiectul de lege, înaintat de liberali, privind declararea zilei de 25 decembrie drept zi de sărbătoare națională, precum și includerea acesteia în lista zilelor de odihnă care nu se recuperează, relatează portalul Unimedia.

Potrivit acestora, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, iar cei care marchează această sărbătoare cu două săptămâni mai devreme săvârșesc un mare păcat.

„Unii parlamentari au manifestat ingerință în treburile Bisericii, dorind să schimbe data noastră strămoșească de sărbătorire a Crăciunului pe 7 ianuarie. Este un păcat și o profanare să-ți faci PR politic pe tradiții care dăinuie de mai bine de 2 mii de ani și a valorile noastre strămoșești”, a declarat Maxim Guzun, reprezentantul Eparhiei de Bălți și Fălești.

Preoții au i-au îndemnat pe credincioși să revină la sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie, conform stilului vechi.

Preoții afirmă că bisericile în care s-a slujit pe stil nou ar trebui sfințite cu apă sfântă. Totodată, aceștia au adus aminte de blestemele la care vor fi supuși cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou. „Acei are vor sărbători Crăciunul nu pe ziua indicată de Hristos, atunci ei vor fi dați anatemei conform canoanelor și blestemelor date în 1756 de Patriarhului Chiril al V-lea, pe care nimeni până astăzi nu le-a anulat. Acei care vor sărbători Crăciunul pe 25 decembrie să aibă lepra lui Ghezie, strangularea lui Iuda și îngerul Domnului să fie la spatele lui cu sabia”, au adăugat reprezentanții Eparhiei de Bălți și Fălești, citați de Unimedia.

Eparhia de Bălți și Fălești ține de Biserica Ortodoxă din Moldova, respectiv de Biserica Ortodoxă Rusă.

În Republica Molvova există în paralel Mitropolia Basarabiei, care ține de Biserica Ortodoxă Română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri