Coreea de Nord a anunțat că va reporni reactorul nuclear din Yongbyon 

Data publicării:
kim jong un news cn-58195

Potrivit agenției oficiale KCNA, astfel forțele nucleare nord-coreene „vor crește în calitate și cantitate”, relatează BBC.

Este vorba despre cea mai recentă dintre măsurile luate de Phenian pe fondul celui de al treilea test nuclear, efectuat în februarie.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în iulie 2007, ca parte a unui acord dezarmare în schimbul asistenței. 

SUA au poziționat un distrugător

Pe de altă parte, Statele Unite au poziţionat în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete, a anunţat Washingtonul, care vrea astfel să îşi sublinieze susţinerea pentru Seul în faţa ameninţărilor Phenianului, relatează Mediafax.

USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei în loc să se întoarcă în portul de staţionare din Japonia, a anunţat un oficial american luni, sub acoperirea anonimatului.

Această decizie, o iniţiativă „de prudenţă", permite oferirea „mai multor opţiuni în materie de apărarea antirachetă, dacă acest lucru se va dovedi necesar", a adăugat sursa citată.

Anterior, Statele Unite au anunţat că au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22 în cadrul manevrelor americano-sud-coreene care au loc în prezent ca în fiecare an, dar pe fondul unor tensiuni puternice, de această dată.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, urmează să aibă o întâlnire cu secretarul american de Stat John Kerry la Washington, marţi, pentru a discuta despre tensiunile care s-au intensificat în peninsulă.

Kerry va merge, de asemenea, în Asia săptămâna viitoare, în special în Coreea de Sud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri