Corespondenţă Digi24 din Ucraina. Cinci morţi în confruntările dintre Armată şi separatişti, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale

Data publicării:
ucraina violente mediafax

ACTUALIZARE 14.00. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, vineri, că Ucraina este devastată de „un adevărat război civil”, cu 48 de ore înaintea alegerilor prezidenţiale din această fostă republică sovietică, unde se confruntă forţele loiale Kievului şi insurgenţii proruşi în estul ţării, relatează AFP, citat de Mediafax.

Criza din Ucraina „a apărut pentru că (preşedintele ucrainean Viktor) Ianukovici a respins Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. A urmat o lovitură de stat, susţinută de prietenii noştri americani, şi în cele din urmă s-a instalat haosul şi un adevărat război civil”, a declarat Putin în cadrul Forumului economic de la Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei).

ACTUALIZARE 12.19. Atmosferă încordată și la Odessa, pe măsură ce ziua alegerilor prezidențiale se apropie, transmite trimisul special al Digi24 în Ucraina, Laurențiu Rădulescu. 

__________________________________________________________________________

Luptele au avut loc în apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Doneţk.

Patru dintre morţi ar fi separatişti, iar cel de-al cincilea ar fi un militar al forţelor ucrainene.

Autorităţile de la Kiev au probleme în a stabiliza situaţia din multe oraşe în care miliţiile pro-ruse deţin controlul şi anunţă că nu vor permite organizarea alegerilor prezidenţiale de duminică.

Cu o zi înainte, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, care şi-au proclamat suveranitatea după un referendum privind independenţa, au fost teatrul unor confruntări sângeroase între forţele loiale Kievului şi insurgenţii proruşi, de la declanşarea operaţiunii militare prin care autorităţile ucrainene urmăresc să preia controlul în est.

Armata ucraineană a suferit cele mai grele pierderi de la 13 aprilie, cu moartea a cel puţin 18 militari în două atacuri comise de insurgenţi cu grenade, mortiere şi arme automate.

Aceste atacuri au loc cu 48 de ore înaintea unor alegeri prezidenţiale cruciale pentru viitorul Ucrainei, după şase luni de criză politică ce au adus ţara în pragul unui război civil şi al secesiunii. 

Regiunile Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa la mijlocul lunii, în referendumuri care nu au fost recunoscute de puterea de la Kiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri