Creșterea nivelului mărilor amenință sute de milioane de oameni și se produce mult mai repede decât se credea

Data publicării:
shanghai tower

Sute de milioane de oameni din toată lumea sunt în pericol să-și piardă casele, pe măsură ce orașe întregi se vor scufunda din cauza nivelului crescut al mărilor în următorii 30 de ani, informează CNN.

Noul studiu, publicat în jurnalul Nature Communications, a descoperit că, pe fondul schimbărilor climatice, nivelul mării la nivel global este așteptat să crească între 0,6 și 2,1 metri chiar pe parcursul secolului 21.

Concluziile se bazează pe date și sisteme noi de inteligență artificială, triplând estimările anterioare privind zonele și populațiile sub amenințare.

Până în 2050, uscatul care găzduiește acum aproximativ 300 de milioane de oameni se va afla sub nivelul indundațiilor medii din zonele de coastă, iar asta înseamnă că locuitorii vor fi expuși unor inundații puternice cel puțin o dată pe an.

Până în 2100, terenul pe care locuiesc 200 de milioane de oameni s-ar putea afla permanent sub linia de flux, aceste zone de coastă devenind de nelocuit.

"Rezultatele arată că există mult mai mulți oameni vulnerabili decât credeam", a spus Benjamin Strauss, unul dintre co-autorii studiului și CEO al organizației non-profit Climate Central. Acesta a adăugat că zonele expuse trebuie să a măsuri imediate pentru a împiedica producerea unor catastrofe economice și umanitare.

70% din populație vulnerabilă se află în țări asiatice

Orașe întregi aflate pe coastă ar putea fi distruse, dacă nu se iau măsuri de protecție. Aproximativ 70% din populație vulnerabilă se află în țări asiatice: China, Bangladesh, India, Vietnam, Indonesia, Thailanda, Filipine și Japonia, potrivit studiului.

Orașele mari din China aflate pe coastă sunt cele mai vulnerabile, printre care Shanghai, Tianjin și Hong Kong. Alte orașe asiatice cu risc ridicat sunt capitalele din Vietnam (Hanoi) și Bangladesh (Dhaka), dar și orașul indian Kolkata.

Pericolul nu este doar în Asia, potrivit Climate Central, alte 19 state, printre care Brazilia și Marea Britanie, ar putea coborâ sub nivelul fluxului până în 2100.

"Dacă concluziile noastre se mențin, comunitățile aflate pe coastă trebuie să se pregătească pentru un viitor mult mai dificil decât anticipasem anterior", avertizează cercetătorii. "

Studiile anterioare estimau o creștere a nivelului mării de doar 90 de centimetri

Schimbările climatice au dus la topirea mai rapidă a ghețarilor și a calotelor glaciare, din Himalaya până în Antarctica. Studiile anterioare spuneau că nivelul mărilor va crește cu până la 90 de centimetri, estimări considerate eronate de Climate Central.

"Deja am făcut trecerea de la o lume în care nivelul mării este stabil la una în care nivelul mării crește, iar această creștere va continua zeci de ani, chiar sute de ani", a spus Benjamin Strauss.

Din marile calote glaciare, cea din Groenlanda se topește cel mai repede, pierderea anuală fiind de 275 miliarde de tone pe an între 2006 și 2015, potrivit unui raport prezentat luna trecută de un panel interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite.

Calota glaciară din Antarctica, mult mai mare, scade în dimensiuni, iar masa pierdută între 2007 și 2016 este de trei ori mai mare decât cea pierdută în cei 10 ani dinainte.

Creșterea nivelului oceanelor ar putea fi dezastruoasă pentru locuitorii de pe coastă, care vor fi obligați să se mute. Întregi insule din Oceanul Pacific ar putea fi acoperite de ape, dând naștere unor valuri de refugiați.

Creșterea nivelului mării contribuie la încălzirea globală, iar asta ar putea schimba tipul de recolte pe care le pot crește unii fermieri și ar putea produce foamete, dar și lipsa apei de băut, crize de sănătate și pertubarea economiei globale.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri