Două avioane de vânătoare americane s-au apropiat periculos de o aeronavă iraniană de pasageri

Data publicării:
Avion de vânătoare F-15 Eagle.
Avion de vânătoare F-15 Eagle. Foto: Facebook / US Air Force

Două avioane de vânătoare americane s-au apropiat de un avion de pasageri iranian în spaţiul aerian sirian, determinând pilotul să schimbe altitudinea brusc pentru a evita coliziunea, a informat joi agenţia iraniană oficială de ştiri IRIB, scrie Agerpres, citând Reuters.

Iniţial, sursa citată a informat că un singur avion israelian s-a apropiat de aeronava iraniană, dar ulterior a citat pilotul iranian, care a declarat că a fost vorba de două avioane care s-au identificat ca fiind americane.

Pilotul avionului de pasageri iranian a contactat piloţii avioanelor americane pentru a-i avertiza să păstreze o distanţă sigură, iar aceştia s-au identificat ca fiind americani, a raportat IRIB.

În înregistrarea video postată de agenţia de presă se poate vedea prin hublou un singur avion şi se pot auzi comentariile unui pasager care avea sânge pe faţă.

Avionul iranian, aparţinând companiei Mahan Air, se îndrepta de la Teheran spre Beirut, unde a aterizat în siguranţă, conform informaţiilor furnizate Reuters de o sursă de pe aeroportul din capitala libaneză.

Un purtător de cuvânt militar israelian nu a avut niciun comentariu imediat şi nu a existat vreun comentariu imediat nici din partea armatei americane.

Incidentul este în curs de a fi anchetat şi vor fi luate măsurile legale şi politice necesare, a informat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Abbas Mousavi.

Autorităţile iraniene au transmis un mesaj ambasadorului elveţian la Teheran, care reprezintă interesele SUA în Iran, conform căruia în cazul în care va avea loc un incident care să afecteze avionul în timpul zborului de revenire în Iran, Teheranul va considera SUA responsabile pentru acesta, a adăugat Mousavi.

Israelul şi SUA acuză de mult timp compania Mahan Air că transferă arme destinate gherilelor din Siria, care au legături cu Iranul, dar şi din alte părţi.

În 2011, SUA au impus sancţiuni companiei Mahan Air, acuzând-o că a oferit sprijin financiar şi de altă natură Gărzilor Revoluţionare din Iran, ceea ce a determinat creşterea tensiunile dintre cele două ţări.

Un pasager citat de agenţia IRIB a descris modul în care s-a lovit la cap de plafonul avionului în timpul schimbării altitudinii, iar în înregistrarea video apare un pasager în vârstă, întins pe podea.

Toţi pasagerii au părăsit avionul în siguranţă, câţiva având răni minore, a declarat pentru Reuters directorul aeroportului din Beirut.

Avionul a părăsit joi seara aeroportul din Beirut pentru a se întoarce la Teheran.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri