„E ceva ce nu am văzut în timpul vieții noastre”. După ce a făcut ravagii în Cuba, uraganul Ian se îndreaptă spre Florida

Data publicării:
This National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) satellite handout image shows tropical Hurricane Ian over Cuba, on September 27, 2022
Uraganul Ian traversează Cuba și crește în intensitate pe măsură ce se îndreaptă spre Florida. Foto: Profimedia

Uraganul Ian a atins marţi uscatul în vestul Cubei, cauzând evacuări ale populaţiei și provocând întreruperea electricității pentru sute de mii de oameni. Furtuna a inundat mai multe sate de pescari pe măsură ce se îndreaptă spre nord, către statul american Florida, unde este așteptat să se transforme în cel mai puternic uragan care a lovit direct Golful Tampa în ultimii 100 de ani.

Ian, un uragan de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson (ce include cinci trepte - n.r.), se afla marţi la 8 kilometri sud de oraşul Pinar Del Rio, generând vânturi cu viteze de 200 de km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHC), potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Meteorologii se aşteaptă ca Ian să crească şi mai mult în intensitate marţi după-amiază după ce va trece peste regiunile rurale din vestul Cubei, urmând să ajungă în partea sud-estică a Golfului Mexic cu forţa unui uragan de categoria 4 şi să atingă apoi coastele vestice ale Floridei, a precizat NHC.

Administraţia Biden a declarat luni stare de urgenţă de sănătate publică în statul Florida, anticipând sosirea acestui uragan şi anunţând că va colabora cu oficialii locali pentru a oferi sprijin rezidenţilor.

Uraganul Ian a atins uscatul în provincia cubaneză Pinar Del Rio în prima parte a zilei de marţi, obligându-i pe oficialii din Cuba să întrerupă voluntar alimentarea cu energie electrică în întreaga provincie şi să evacueze 40.000 de persoane din zonele joase aflate în proximitatea ţărmului, potrivit relatărilor din mass-media locale.

Vânturi de peste 200 km/h

La ora locală 06:30, postul TV regional TelePinar a raportat o perioadă stranie de acalmie în acest oraş cu 145.000 de locuitori în timp ce ochiul furtunii survola această zonă, însă meteorologii au avertizat în legătură cu puternicele vânturi care vor fi resimţite după trecerea ochiului uraganului.

Presa de stat cubaneză a raportat că cele mai puternice vânturi de până acum - 208 km/h - au fost raportate în San Juan y Martinez, un mic oraş de pe coasta sud-vestică a Cubei.

Provincia Pinar del Rio este o regiune mai puţin populată, însă reprezintă un producător major de tutun şi produse agricole. Presa cubaneză a anunţat 33.000 de tone de tutun provenind dintr-o recoltă recentă au fost securizate înainte de sosirea uraganului.

Ploi abundente şi vânturi puternice s-au abătut marţi dimineaţă şi asupra capitalei ţării, Havana, însă se pare că oraşul, plasat sub incidenţa unui cod de furtună tropicală şi care se pregăteşte pentru un potenţial val de furtună, ar putea fi scutit de cele mai puternice vânturi dezvoltate de uraganul Ian.

Uraganul Ian s-a abătut asupra Cubei într-o perioadă marcată de o profundă criză economică. Pene de electricitate care durează mai multe ore au devenit un eveniment cotidian în cea mai mare parte a Cubei - chiar şi înainte de sosirea uraganului -, iar penuriile de alimente, medicamente şi carburant vor complica probabil şi mai mult eforturile de reconstrucţie a ţării după trecerea uraganului.

NHC, al cărui sediu general se află la Miami, a emis avertismente de valuri de furtună extrem de periculoase, inundaţii şi posibile alunecări de teren în vestul Cubei pentru ziua de marţi.

„E ceva ce nu am văzut în timpul vieții noastre”

Pe măsură ce se îndreaptă spre coasta de vest a Floridei, uraganul Ian crește în intensitate și se așteaptă să aducă furtuni și vânturi care pot pune în pericol viața oamenilor spre mijlocul săptămânii.

Traiectoria lui nu este cunoscută cu precizie, însă proiecțiile arată că regiunea Tampa din Florida ar putea fi lovită direct de un uragan pentru prima oară din 1921, iar impactul ar putea fi devastator, potrivit CNN

„E ceva ce nu am văzut în timpul vieții noastre... E clar că trebuie să-l luăm în serios”, a declarat meteorologul Rick Davis de la biroul din Tampa al Serviciului Național de Meteorologie.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri