O familie a primit cadavrul unui rus cu plete și plin de tatuaje în locul tatălui mort în Cuba. Apoi situația a devenit și mai bizară

Data actualizării: Data publicării:
Familia Jarjour din Canada
Familia Jarjour. Foto: Facebook/Faraj Jarjour

O familie din Canada a primit un cadavru greșit, după ce un membru al familiei a murit în Cuba. Aceasta cere răspunsuri în legătură cu situația din partea oficialilor responsabili, potrivit BBC

Faraj Jarjour a murit după un atac de cord în timpul unei vacanțe cu familia în Varadero, Cuba, pe data de 22 martie. O lună mai târziu, copii lui ar fi trebuit să primească cadavrul pentru a-l înmormânta. Aceștia spun că au primit un alt cadavru în schimb, iar cel al tatălui lor este încă de negăsit. 

Anas Fransis, un prieten apropiat de-al familiei Jarjour a declarat într-un interviu pentru BBC că: „Este o tragedie pentru ei”. 

Familia locuia în Laval, Quebec, și se afla în vacanță pe plajă la un resort din Varadero. Atunci, tatăl, în vârstă de 68 de ani, a suferit un atac de cord. Nu exista niciun medic în jur, conform datelor oferite de Anas Francis, iar membrii familiei au fost nevoiți să aștepte o oră și jumătate până au primit ajutor medical. Aceștia au mai așteptat încă șapte ore pentru ca trupul neînsuflețit al tatălui să fie transferat în Havana, unde se afla cea mai apropiată morgă din zonă. 

Mai apoi, familia a contactat consulatul canadian din Cuba, iar oficialii de acolo i-au îndemnat să se întoarcă imediat în Canada, unde, să ia legătura cu autoritățile locale pentru a transfera trupul tatălui acasă. Fransis a declarat că familiei i se spusese să plătească 10.000 de dolari canadieni pentru taxa de transportare. 

După ce au plătit, membrii familiei Jarjour au stat mai multe săptămâni fără nicio veste din partea autorităților cu privire la cadavrul tatălui lor. Apoi, au primit vestea că trupul neînsuflețit va ajunge la ei pe 18 aprilie. 

Cu toate acestea, cadavrul care a ajuns la ei, împreună cu certificatul de deces al lui Faraj Jarjour și documentele de călătorie, era cel greșit, potrivit informațiilor date de Fransis. În locul lui, aceștia au primit cadavrul unui om cu părul lung, tatuaje, care era „mult, mult mai tânăr”. Consulatul rus din Canada l-a identificat apoi ca fiind un bărbat de cetățenie rusă. 

Luni, Fransis a declarat că trupul neînsuflețit al omului de cetățenie rusă este încă în Canada, în timp ce cel al lui Faraj încă lipsește. Acesta a acuzat autoritățile canadiene de „neglijență”, pretinzând că familia a primit foarte puțin ajutor din parte serviciilor consulare. El a adăugat: „Toată familia vrea să știe. Este el încă în Cuba? A fost trimis în Rusia? Unde e el?”

Global Affairs Canada au răspuns către întrebările adresate de BBC, spunând că erau conștienți de moartea unui canadian în Cuba, de care s-au ocupat autoritățile cubaneze în timp ce colaborau cu membrii familiei. Un purtător de cuvânt a adăugat că, în general, atunci când un cetățean canadian moare în Cuba, Global Affairs Canada „pot facilita un transfer de bani între familie și serviciile locale de înmormântare. Serviciile acestea se ocupă de toate detaliile unei morți ale unui străin în Cuba, se ocupă inclusiv de îmbălsămare, rezervarea locului în avion, aducerea la aeroport a cadavrului și comunicarea datelor de transfer.”

Ministerul nu a vrut să adauge mai multe detalii în cazul lui Faraj, în baza unor considerente de confidențialitate. 

Fransis a adăugat că familiei i s-a spus de către autoritățile canadiene să contacteze Asistur, o companie cubaneză pentru asigurare medicală care era responsabilă cu livrarea cadavrului lui Faraj. Cu toate acestea, el a spus că familia nu a fost niciodată în legătură directă cu Asistur și că toate detaliile logistice legate de transferul trupului său - inclusiv plățile - au fost facilitate de autoritățile canadiene. 

Familia care a primit cadavrul greșit a declarat pentru CTV News că au luat legătura cu acea companie cubaneză care se ocupa de tatăl lor și așteaptă cadavrul lui. 

Fransis a mai spus: „Ar fi trebuit să fie un transport simplu”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri