EXODUL REFUGIAȚILOR. Germania și Cehia reintroduc controale la graniţe. Reacțiile oficialilor europeni

Data publicării:
regugiati tren GettyImages-486444760

 

Foto: Gulliver / Getty Images

În acest moment, Germania introduce temporar controalele la graniţele interne. La început, ne vom concentra pe graniţa cu Austria. Scopul acestor măsuri este limitarea afluxului actual de refugiaţi în Germania şi revenirea la procedurile normale, atunci când oamenii intră în ţară”, a spus Thomas de Maiziere, ministrul de Interne al Germaniei.

„De asemenea, refugiaţii trebuie să accepte că nu pot să-şi aleagă pur şi simplu o ţară membră a UE care să-i protejeze”, a adăugat el.

La scurt timp a urmat şi anunţul Cehiei.

„Republica Cehă reintroduce controale la graniţa sa cu Austria. Următoarele etape vor fi determinate în funcţie de numărul de refugiaţi care se îndreaptă spre Republica Cehă”, a spus și Milan Chovanec, ministrul ceh de Interne.

Decizia Germaniei de a suspenda tratatul Schengen a provocat iritare în statele membre care se opun cotelor de refugiaţi. Ţări precum Slovacia văd în această decizie un adevărat şantaj la care sunt supuse pentru a accepta decizia Comisiei Europene de a împărţi numărul de imigranţi. De altfel, acesta a şi fost apelul făcut de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, după o convorbire prin telefon cu cancelarul german Angela Merkel.

Ministrul slovac de Interne a reacţionat imediat.

„Am mandatul Guvernului şi al Parlamentului de a mă opune prin veto cotelor, pentru că nu au nicio logică, sunt îndreptate împotriva refugiaţilor şi nu rezolvă situaţia”, a spus Robert Kalinak, ministrul slovac de Interne.

Polonia a reacţionat mai precaut şi a declarat că va accepta mai mulţi refugiaţi numai dacă Uniunea îşi securizează frontierele externe, îi separă pe cei care vin din zone de conflict de cei care vin din cauze economice şi îi permite Varşoviei să aibă un cuvânt de spus în trecerea refugiaţilor printr-un filtru de securitate.

Analiştii politicii internaţionale spun că decizia Germaniei dă un semnal puternic înaintea reuniunii Consiliului JAI, al miniştrilor de Interne europeni, care urmează să decidă asupra obligativităţii cotelor.

Cred că Germania a vrut să puncteze acum, cu o zi înaintea reuniunii JAI. Germania a dat un prim semnal umanitar, deschizând graniţele pentru zeci de mii de refugiaţi, dar acum vrea să arate foarte clar că tratatul Schengen poate fi by-passat temporar”, a spus Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle.

Cred că se exercită o presiune, chiar şi involuntar, asupra reuniunii. E o situaţie de criză, din care e mult mai greu să vii acum să spui că nu poţi primi decât un număr limitat... Din moment ce și posibilităţile Germaniei au fost suprasolicitate”, a spus și Christian Mititelu, analist de politică externă.

În urma deciziei Berlinului, cel puţin 4.000 de soldaţi vor fi trimişi la graniţa Germaniei cu Austria pentru a asigura blocarea fluxului de refugiaţi. Potrivit Agenţiei France Presse, cel puţin 63 de mii de oameni originari din Orientul Mijlociu ar fi intrat în Germania doar în ultimele două săptămâni.



ACTUALIZARE. Premierul maghiar Viktor Orban a salutat gestul Germaniei de a introduce temporar controlale la graniţa cu Austria. Acest lucru era necesar pentru a proteja valorile germane şi europene, a declarat el.

„Înțelegem foarte bine decizia Germaniei și am vrea să ne exprimăm solidaritatea", a spus Viktor Orban, potrivit unor declarații care vor fi publicate în ediția de luni a cotidianului Bild, relatează Agerpres.

În urma deciziei Berlinului, cel puţin 4.000 de soldaţi vor fi trimişi la graniţa Germaniei cu Austria pentru a asigura blocarea fluxului de refugiaţi. 



ACTUALIZARE. Și Cehia a anunțat că va reintroduce temporar controalele la granița cu Austria, în condițiile în care traficul feroviar este blocat între Austria și Germania, iar Berlinul a anunțat că reintroduce de asemenea controalele la frontiere.


ACTUALIZARE. Comisia Europeană arată că reintroducerea temporară a controalelor la frontierele dintre statele membre este „o situație excepțională prevăzută explicit și reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situații de criză”.

În ceea ce privește situația din Germania, care a anunțat duminică după-amiază că reintroduce controalele la frontiere, din cauza afluxului de refugiați, aceasta „pare să fie o situație acoperită de aceste reguli”.

Comisia va monitoriza îndeaproape situația și va ține la curent Parlamentul European și Consiliul. Obiectivul nostru trebuie să fie să ne asigurăm că putem reveni la sistemul normal al granițelor deschise între statele membre ale Spațiului Schengen cât mai repede posibil. Decizia de astăzi a Germaniei subliniază necesitatea de a cădea de acord asupra măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru a gestiona criza refugiaților”, se arată în declarația CE.


ACTUALIZARE. Ministrul german de Interne a anunţat că ţara sa va introduce controale la toate frontierele, începând cu cea de sud, cu Austria. Scopul acestei măsuri este limitarea numărului de imigranţi care intră în ţară. De asemenea, traficul feroviar dinspre Austria a fost oprit. Şi, la cererea autorităţilor germane, Austria a oprit şi ea trenurile care pleacă spre Germania.

În acelaşi timp, ministrul de interne de la Berlin le-a cerut ţărilor partenere din Uniunea Europeană să respecte acordul de la Dublin, cel care prevede că refugiaţii trebuie înregistraţi în prima ţară din spaţiul Schengen în care intră. Oficialul a mai precizat şi că imigranţii trebuie să înţeleagă că nu-şi pot alege singuri ţara în care să se stabilească.


ACTUALIZARE. Germania a închis, de la ora 18.00, ora României, traficul feroviar dinspre Austria. Cel puţin 63.000 de oameni originari din Orientul Mijlociu ar fi intrat în Germania doar în ultimele două săptămâni, potrivit AFP.


ACTUALIZARE. Germania ar putea reintroduce controale la graniţa cu Austria pentru a face faţă fluxului de refugiaţi. Informaţia apare în presa din Germania şi Austria, care citează oficiali germani. Nu este însă clar în ce vor consta aceste controale. Anunţul vine după ce vicecancelarul Germaniei a declarat că ţara se află la limita capacităţilor sale, iar autorităţile din Munchen, oraş spre care s-au îndreptat majoritatea refugiaţilor, spun că nu mai au locuri de cazare pentru refugiați. De altfel, ministrul german de Interne şi-a exprimat zilele trecute părerea că tratatul Schengen ar trebui suspendat temporar.


Ministrul german al transporturilor, Alexander Dobrindt, denunță un eșec al UE în gestionarea granițelor externe.

„În prezent sunt necesare măsuri eficiente pentru a stopa afluxul” de refugiați, în condițiile „eșecului total al Uniunii Europene” a cărei protecție a granițelor externe „nu mai funcționează”, a declarat ministrul într-un comunicat.

El anunță că „limitele capacității de primire” a Germaniei sunt „atinse”. Ministrul face parte din Uniunea Creștin-Socială, ramura bavareză a creștin-democraților cancelarului Angela Merkel.

Anterior, orașul Munchen anunțase că a atins „limita extremă” în ceea ce privește capacitatea sa de găzduire a refugiaților, după ce, numai în decursul zilei de sâmbătă, la Munchen au sosit 12.200 de refugiați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri