Finlanda vrea să devină prima ţară din lume fără fumători

New Stark Health Warnings For French Smokers
Foto: Gulliver/Getty Images

Finlanda, al cărei guvern a dezvoltat de curând un plan ambiţios, ce vizează sănătatea şi bunăstarea financiară a rezidenţilor acestei ţări, vrea să devină până în anul 2040 primul stat din lume fără fumători, informează CNN.com citat de News.ro.

New Stark Health Warnings For French Smokers
Foto: Gulliver/Getty Images

Oficialii finlandezi vor ca mai puţin de 2% din totalul adulţilor din această ţară să consume tutun - în orice formă - înainte de anul 2040. Acest lucru ar însemna ca peste 98% din populaţia Finlandei să refuze să fumeze ţigarete clasice, pipă, trabuc, ţigări electronice şi să consume tutun de prizat.

Respectând tendinţele din ţările industrializate, rata fumatului din Finlanda a urmat o curbă descendentă în ultimele decenii datorită unor măsuri eficiente, precum interzicerea reclamelor la ţigări şi interzicerea expunerii pachetelor de ţigarete în magazine, dar şi crearea unor spaţii în zone publice în care fumatul este interzis. 

În 2013, 16% dintre finlandezii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fumau zilnic, în timp ce în Marea Britanie procentul aferent aceleiaşi categorii de vârsta a fost de 19% în anul 2014. 

Începând din ianuarie 2017, guvernul finlandez a implementat un nou set de măsuri împotriva fumatului.

”Abordarea finlandeză este revoluţionară”, a spus Kaari Paaso, directorul departamentului de prevenţie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Chestiuni Sociale din această ţară. ”Vrem să eliminăm toate produsele pe bază de tutun”.

Experţii consideră că strategia guvernului finlandez utilizează soluţii inovatoare şi creative pentru a îi convinge pe toţi fumătorii să renunţe la acest viciu. 

În loc să vizeze un domeniu pe rând, precum expunerea la fumat în spaţiile publice, oficialii finlandezi vor să abordeze chestiunea fumatului din toate unghiurile simultan. Ei refuză să promoveze produse mai ”blânde”, care provoacă mai puţine daune, precum e-ţigaretele sau inhalatoarele cu tutun. ”Este vorba de un set comprehensiv de politici”, a precizat Kaari Paaso.

Suedia, unul dintre vecinii Finlandei, a beneficiat la rândul ei de o scădere considerabilă a numărului de fumători - doar 12,7% în rândul bărbaţilor şi 15,2% în rândul femeilor în anul 2013 - însă a obţinut aceste rezultate parţial prin promovarea ”snus-urilor”, un produs comercializat sub forma unei pudre de tutun, care nu se fumează, ci se administrează oral. Acel produs, alături de alte forme de tutun cu administrare orală, este interzis în alte state din Uniunea Europeană.

Marea Britanie a adoptat la rândul ei o stratedie de reducere a fumatului. În locul ”snus-urilor”, britanicii susţin folosirea e-ţigaretelor, pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acel viciu.

Însă Finlanda vrea să elimine fumatul definitiv.

”Nu vrem să cădem în capcana altor politici care sprijină produse mai puţin dăunătoare”, a spus Kaari Paaso, care se teme că promovarea altor produse va avea ca rezultat noi dependenţe, de care Ministerul Sănătăţii va trebui să se ocupe în viitor. ”Vrem să eliminăm toate produsele bazate pe tutun”, a precizat acelaşi oficial finlandez.

Şi acest proces de eliminare a început deja.

Creşterea costurilor pentru a vinde tutun

Experţii consideră că una dintre cele mai puternice politici în ceea ce priveşte controlul fumatului a fost taxarea. Costul tot mai mare al acestui viciu, asociat cu taxe mai mari, a făcut ca un număr tot mai mare de fumători să nu îşi mai poată permite să fumeze, iar cei care îşi permit acest viciu - şi continuă să îl practice - finanţează (printr-o cotă din preţul pachetelor de ţigarete) campanii antifumat şi servicii de sprijin pentru fumătorii care vor să renunţe la tutun.

”Evidenţa sugerează că o creştere a preţurilor este singurul mod eficient pentru a reduce cererea”, a spus Vaughan Reese, directorul Center for Global Tobacco Control din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health.

”În statele în care există taxe mari, se manifestă cea mai mică prevalenţă”, a spus el, evidenţiind exemplul statului New York, unde fostul primar Michael Bloomberg a introdus taxe municipale, pe lângă taxele federale, împotriva fumatului în 2010. Doar 14% dintre newyorkezi mai fumau în 2016, potrivit programului NYC Smoke-Free.

Finlanda a introdus o nouă barieră fianciară uriaşă pentru fumători: A crescut costurile pentru vânzătorii care comercializează produse bazate pe tutun.

”Există o licenţă destul de scumpă pentru a vinde tutun”, a spus Kaari Paaso.

Orice comerciant care vrea să vândă tutun trebuie să aplice şi să plătească mai întâi pentru o licenţă - un proces unic -, dar el va trebui să plătească şi o taxă adiţională în fiecare an, pentru a acoperi salariile plătite ofiţerilor de supraveghere din toate oraşele care au sarcina de a verifica dacă retailerii respectă regulamentele în vigoare.

Taxa de supraveghere reprezintă un element-cheie, deoarece este calculată per operaţiune de verificare sau per casă de marcat, în cazul oricărui comerciant, şi poate ajunge la suma de 500 de euro pe an.

Taxa este de acum fixată individual de municipalităţi, nu de stat, iar multe dintre ele au decis că acea limită superioară (500 de euro) să devină taxa efectivă. 

”A avut ca rezultat apariţia unor critici, de la proprietarii de mici magazine şi până la patronii marilor magazine, care au spus că taxa este disproporţionat de mare faţă de anul trecut. Însă nu aceasta a fost ideea generală”, a spus Kaari Paaso. Oficialii finlandezi sperau ca taxa să crească anual.

Un magazin cu 10 case de marcat ar putea să plătească astfel peste 5.000 de euro pe an, în plus faţă de taxa pentru licenţa care îi permite să vândă tutun publicului larg.

”Finlanda a ajuns foarte departe... iar acum ei trec la următorul nivel, cu o strategie inovatoare”, a spus Kelly Henning, directorul programului de sănătate publică din cadrul Bloomberg Philanthropies, o organizaţie care promovează succesul pe care îl au strategiile de control a fumatului, înfiinţată de fostul primar newyorkez.

Kelly Henning a subliniat faptul că Tobacco Free Initiative - un proiect al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - recomandă şase etape pentru a obţine un control eficient (asupra fumatului), grupate sub acronimul MPOWER. 

Balcoane şi automobile fără fumători

O altă abordare unică pe care guvernul din această ţară scandinavă a implementat-o de la 1 ianuarie constă în posibilitatea de a aplica în instanţă pentru a obţine o interdicţie a fumatului în balcoane apropiate, dacă prezenţa fumătorilor în acele balcoane îi deranjează pe nefumătorii din balcoanele învecinate.

Companiile care construiesc locuinţe pot de acum să solicite acea interdicţie, dacă reprezentanţii lor constată că fumul de ţigară se răspândeşte de la balconul privat al unui fumător către balcoanele altor apartamente. 

La fel ca în multe alte ţări, interzicerea fumatului în spaţii publice este deja în vigoare, dar noua politică antifumat din Finlanda vizează o proprietate privată a fumătorilor.

De asemenea, rezidenţilor finlandezi nu li se mai permite să fumeze în automobile private dacă în interiorul acestora sunt prezente persoane în vârstă de până la 15 ani. Această măsură nu este unică, deoarece şi alte ţări, inclusiv Marea Britanie, au impus interzicerea fumatului în automobile în prezenţa copiilor. În Marea Britanie, acea limită de vârsta este mai mare, fiind de 18 ani.

Prevenirea atracţiei pe care fumatul o exercită asupra minorilor

O altă strategie-cheie a abordării finlandeze în privinţa eradicării fumatului vizează reducerea numărului de adolescenţi care încep să fumeze, prin reducerea prezenţei fumatului şi a capacităţii sale de atracţie.

Ca urmare, noile politici limitează achiziţionarea de produse care imită tutunul şi ţigaretele, precum dulciurile şi batoanele de ciocolată ce au forme de pipă sau ţigarete. Deşi aceste produse nu sunt interzise, ele se confruntă cu anumite restricţii. De exemplu, magazinele în care clienţii primesc reduceri dacă folosesc un card de fidelitate nu vor mai oferi astfel de reduceri în cazul produselor menţionate mai sus.

Restricţii mult mai mari vizează industria e-ţigaretelor. ”E-ţigaretele sunt vândute în magazine normale, dar noi avem reguli stricte”, a spus Kaari Paaso. Începând din august 2016, e-ţigaretele au aceleaşi restricţii cu ţigaretele clasice în ceea ce priveşte comercializarea şi folosirea în spaţii publice, limita de vârstă şi nu mai sunt disponibile în versiuni aromatizate. ”Nu pot avea niciun fel de gust distinc. Abordarea noastră este această idee de bază, de a elimina toate produsele ce conţin nicotină”.

Includerea aromelor în e-ţigarete a făcut subiectul multor dezbateri, finlandezii temându-se că ele îi vor atrage pe tineri spre acest viciu şi că vor acţiona ca un portal către fumat. 

O misiune globală

Finlanda nu este singură în dorinţa sa de a reduce fumatul şi toate obiceiurile asociate fumatului în rândul populaţiei sale. În Australia, pachete de ţigarete monocolore, în combinaţie cu o taxare superioară, au contribuit la scăderea rapidă a numărului de fumători. În 2014-2015, doar 14,7% dintre adulţii australieni încă fumau zilnic - un procent mai mic decât cel înregistrat în Finlanda. În 2011-2012, acest procese fusese de peste 16% în Australia. 

”Au crescut preţurile în mod dramatic, iar acum ei culeg roadele”, a spus Vaughan Rees.

La cealaltă extremă se află China. După o creştere spectaculoasă a cererii pentru produse bazate pe tutun în ultimii ani, când tot mai mulţi chinezi au început să fumeze, trei oraşe din această ţară au interzis fumatul în spaţiile publice închise. Printre aceste oraşe se află capitala ţării, Beijing.

”Decesele asociate fumatului sunt în creştere, deoarece rata fumătorilor din rândul bărbaţilor este foarte înaltă”, a spus Kelly Henning. Peste 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an în China din cauza unor boli care sunt asociate cu fumatul, potrivit Tobacco Atlas. În China, peste 45% din totalul bărbaţilor sunt fumători. 

La nivel global, OMS şi-a stabilit obiectivul de a reduce fumatul în rândul persoanelor de peste 15 ani cu 30% până în 2025, pentru a se alinia cu obiectivul său de a reduce rata de incidenţă a bolilor nontransmisibile, precum cancerul.

Însă Finlanda rămâne un pionier în domeniu, fiind prima ţară care şi-a propus să elimine această problemă în totalitate. Experţii în domeniu, alături de reprezentanţii guvernului finlandez, sunt de părere că acest lucru poate fi realizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate