Fostul angajat CIA care a dezvăluit programul de monitorizare al NSA a dispărut

Data publicării:
snowden - 5771437-AFP Mediafax Foto-The Guardian

Snowden a achitat, luni, nota de plată la hotel și a plecat spre o destinație necunoscută. El ar fi rămas, totuși, în Hong Kong, relatează BBC News.

În weekend, Snowden, în vârstă de 29 de ani, a recunoscut că el este sursa dezvăluirilor apărute în The Guardian referitoare la programul secret de monitorizare al NSA și motivase că „s-a simțit obligat să ajute oamenii să se elibereze de opresiune”. Ca urmare, ca fost angajat al CIA, el a dezvăluit că agențiile americane de informații colectează milioane de date referitoare la comunicații telefonice și pe internet.

Un purtător de cuvânt al Directoratului Național pentru Informații al SUA a anunțat că a sesizat Departamentul Justiției în cazul dezvăluirilor făcute de Snowden.

Între timp, o petiție postată pe site-ul Casei Albe, care cere ca Snowden să nu fie pus sub acuzare, a strâns mai bine de 30.000 de semnături. Totuși, un sondaj de opinie comandat de The Washington Post arată că majoritatea americanilor cred că monitorizarea comunicațiilor de către guvern este acceptabilă, dacă scopul este lupta împotriva terorismului.

Hong Kongul, teritoriu chinez, are tratat de extrădare cu Statele Unite, dar analiștii spun că orice încercare de a-l aduce pe Snowden în America ar putea dura luni de zile și ar putea fi blocată de Beijing.

Snowden a venit în Hong Kong la 20 mai, cu o viză standard, de 90 de zile.

Biroul directorului național pentru informații, James Clapper, a anunțat că informațiile colectate prin intermediul programului Prism au fost obținute cu aprobarea FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), o lege adoptată în timpul lui George W. Bush și prelungită anul trecut în mandatul lui Barack Obama. Președintele american a luat apărarea programelor de monitorizare, dându-le asigurări americanilor că nimeni nu le ascultă convorbirile telefonice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri