Francezii nu vor mai putea fi discriminați la locul de muncă după coafură. Persoanele cu tunsori afro și dreaduri, protejate de lege

Data publicării:
fată de culoare cu dreaduri
Principalele ținte ale discriminării la locul de muncă din cauza părului sunt persoanele de culoare. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Franța a mai făcut un pas înainte pentru aprobarea legii care interzice discriminarea la locul de muncă pe baza coafurilor angajaților. Destinată inițial persoanelor de culoare cu coafuri afro sau dreaduri, legea protejează și blondele, roșcatele și persoanele cu chelie, scrie BBC.

Proiectul de lege a fost aprobat în Adunarea Națională și va fi dezbătut acum în Senat.

Legea va interzice angajatorilor să ceară ca părul creț să fie îndreptat, să fie vopsit sau ca dreadurile și împletiturile să fie acoperite.

Autorul său speră că legea îi va sprijini pe cei, în special pe cei de culoare, care s-au confruntat cu ostilitate la locul de muncă din cauza stilului în care își poartă podoaba capilară.

Proiectul de lege nu vizează în mod specific discriminarea bazată pe rasă, deși aceasta este motivația principală a legii.

De asemenea, va proteja blondele și roșcatele, precum și persoanele cu chelie de ceea ce legea numește „prejudecată a părului”.

Acest proiect a fost propus de Olivier Serva, un deputat din insula franceză Guadelupa din Caraibe, care a prezentat un studiu american care spunea că un sfert dintre femeile de culoare declară că au fost excluse de la șansa obținerii unui loc de muncă din cauza modului în care și-au coafat părul la interviu.

„Oamenii care nu se încadrează în standardele eurocentrice se confruntă cu discriminare, stereotipuri și părtiniri”, a spus domnul Serva.

Criticii proiectului de lege spun că legislația franceză existentă interzice deja compilarea de date personale despre rasa sau originea etnică a unei persoane, pe baza principiilor „universaliste” ale Republicii Franceze.

Dar militanții împotriva rasismului spun că faptul că proiectul de lege nu include termenul „rasism” este problematic, având în vedere că multe persoane, inclusiv personalități publice, s-au confruntat cu comentarii negative online din cauza modului în care arată părul lor natural.

Ei spun că principalele ținte ale discriminării din cauza părului sunt persoanele de culoare.

Daphne Bedinade, un antropolog social, a declarat pentru ziarul Le Monde: „A face asta doar despre discriminarea părului înseamnă a masca problemele oamenilor al căror păr le face o țintă a discriminării, mai ales femeile de culoare”.

O jurnalistă din Guadelupa, Guylaine Conquet, care a lucrat pentru televiziunea franceză în Caraibe, a spus că i s-a spus mereu de către oameni că pentru a arăta profesionistă, trebuie să poarte părul îndreptat.

Ea a declarat pentru Radio France International: "În 2015 am decis să mă întorc la natural, ceea ce a fost foarte greu pentru mine. Pentru că nu eram obișnuită cu părul meu natural, ceea ce este ciudat".

Conquet a spus că nici publicul ei nu era obișnuit cu părul ei natural, adăugând: „Se uitau la mine, îmi trimiteau mesaje - știi, nu este atractiv, de ce fac asta... Deci a fost multă presiune”.

În 2022, un membru de culoare al echipajului Air France, Aboubakar Traoré, a câștigat o luptă juridică de 10 ani pentru dreptul de a pilota avionul cu părul împletit, după o decizie a celei mai înalte curți de apel a Franței.

Curtea a decis însă pe baza sexului, având în vedere că omologilor săi de sex feminin aveau voie să poarte împletituri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri