Harta restricțiilor de sărbători în Europa. Unde sunt permise călătoriile și petrecerile și unde nu

pasageri cu masca in aeroport
Foto: Clara Margais/Getty Images

Pandemia de coronavirus a impus o mulțime de restricții în țări din toate colțurile lumii iar sărbătorile de sfârșit de an nu schimbă în vreun fel situația. În multe state europene, guvernele au încercat să ajungă la un compromis între a evita răspândirea virusului pe perioada Crăciunului și a permite cetățenilor să sărbătorească alături de familii și de prieteni. În continuare sunt prezentate restricțiile și măsurile impuse în unele țări europene, conform Agerpres, potrivit unei sinteze Reuters și a informațiilor puse la dispoziție de ambasadele României. 

O nouă carantină în Anglia
Londra și sud-estul Angliei au intrat în a patra etapă de măsuri de carantină generală după apariția unui nou tip de coronavirus. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie

Apariția noii tulpini a virusului SARV-CoV-2 a dus la blocarea tuturor căilor de ieșire din Regatul Unit către Europa continentală, atât pentru deplasarea cu feribotul, cât și pentru deplasarea prin Eurotunnel. Mai multe țări, inclusiv România, au suspendat și cursele aeriene spre și dinspre Marea Britanie. Începând cu 20 decembrie a fost reinstituită carantina pentru mai multe zone din Anglia, printre care și Londra. Restricțiile limitează călătoriile neesențiale, inclusiv în străinătate.

Potrivit regulilor în vigoare, un număr de până la trei familii au permisiunea de a se reuni în locuinţe în perioada 23 decembrie-27 decembrie. Oamenii se vor putea strânge în lăcaşuri de cult şi în aer liber, dar nu în spaţii închise sau în săli de spectacole.

Programul magazinelor va fi prelungit pe perioada Crăciunului şi în ianuarie, dar barurile vor fi nevoite să se închidă în Londra pentru a evita înrăutăţirea situaţiei epidemiologice.

De asemenea, Irlanda de Nord va intra în carantină de şase săptămâni începând cu 26 decembrie, magazinele neesenţiale urmând a fi închise.

Restricții de sărbători Franța
În Franța deplasările pe timpul nopții vor fi permise pe 24 decembrie, însă nu și în noaptea de Revelion. Foto: Profimedia Images

Franța

Începând cu 15 decembrie, este interzisă circulația pe timpul nopții, între intervalul 20:00- 6:00. Vor fi permise derogări doar cu prezentarea unui document justificativ și doar pentru situații de urgență. Cu toate acestea, excepție face ziua de 24 decembrie, când vor fi permise deplasările pe timpul nopții. Excepția nu este însă valabilă și pentru seara de 31 decembrie.

Rămân închise cafenelele, restaurantele şi barurile, cinematografele, teatrele, muzeele, sălile de concerte, parcurile de distracţie, grădinile zoologice, stadioanele, sălile de sport, cel puţin până pe 7 ianuarie 2021.

Pentru toţi călătorii cu vârsta de peste 11 ani care sosesc pe cale aeriană sau maritimă în insula Corsica în perioada 19 decembrie 2020 - 8 ianuarie 2021, este obligatorie prezentarea unui test TR-PCR negativ sau a unui test antigenic, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare, cu excepţia transportatorilor rutieri. De asemenea, pasagerii vor trebui să prezinte o declaraţie pe propria răspundere companiei de transport, în care să menţioneze că declarantul a efectuat testul solicitat, nu are simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, nu este un caz confirmat cu COVID-19 şi nu are cunoştinţă să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu această boală, într-un interval de 14 zile anterioare deplasării.

Spania

Se menține măsura privind obligativitatea prezentării unui test negativ la intrarea pe teritoriul Spaniei, efectuat cu maximum 72 de ore înainte, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă (nu şi terestră). Singurii care nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 sunt copii cu vârste mai mici de 6 ani.

Pe perioada Crăciunului și a Anului Nou, în aceeași locuință se pot reuni până la 10 persoane. Interdicţiile de circulaţie vor fi decalate de la ora 23:00 la 1:30 pe 24 decembrie şi 31 decembrie. Deplasările între regiuni vot fi interzise între 23 decembrie şi 6 ianuarie, cu excepţia vizitelor în familie.

Portugalia

Nu există o limită în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot reuni într-o locuinţă pe perioada Crăciunului, dar va fi interzisă circulaţia de la ora 23:00 la ora 02:00 pe 24 şi 25 decembrie, precum şi pe 31 decembrie. De Anul Nou, petrecerile de stradă sunt interzise, iar reuniunile în aer liber, limitate la un număr maxim de şase persoane. De asemenea, în perioada 1- 3 ianuarie, oamenilor nu li se va permite să părăsească casele între orele 13:00 - 5:00 dimineaţa.

Restrictii sărbători Italia
Italienii își vor justifica deplasările prin completarea declaraţiei pe proprie răspundere. Foto: Profimedia Images

Italia

În perioada 21 decembrie- 6 ianuarie sunt interzise deplasările între regiuni.  De asemenea, în zilele de 24, 25, 26, 27, 31 decembrie, 1, 2, 3, 5, 6 ianuarie se aplică, pe întreg teritoriul naţional, măsurile valabile pentru zonele roşii (sunt permise deplasările doar pentru motive de muncă, sănătate sau situaţii de necesitate; sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, chioşcurile de ziare, tutungeriile, saloanele de frizerie şi coafură; este permisă activitatea motorie individuală în apropriere de locuinţă; barurile şi restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 şi de livrare la domiciliu, fără limite de orar).

În zilele de 28, 29, 30 decembrie şi 4 ianuarie se aplică, pe întreg teritoriul naţional, măsurile valabile pentru zonele portocalii (sunt permise deplasările în cadrul aceleiaşi localităţi, între orele 05.00-22.00 şi în afara localităţilor cu mai puţin de 5.000 de locuitori, pe o rază de 30 km, fără a putea merge în localităţile reşedinţă de provincie; magazinele pot rămâne deschise până la ora 21.00; barurile şi restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 şi de livrare la domiciliu, fără limite de orar).

Deplasările se vor justifica prin completarea declaraţiei pe proprie răspundere. Este permisă vizita la rude sau prieteni între orele 05.00 - 22.00, o dată pe zi - maxim două persoane (cu excepţia minorilor cu vârsta sub 14 ani, a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor din aceeaşi locuinţă care nu sunt autosuficiente) - în cadrul aceleiaşi regiuni.

Liturghia din Ajunul Crăciunului oficiată de papa Francisc va începe cu două ore mai devreme, pentru a permite puţinelor persoane care vor asista să ajungă acasă până la ora 22.00.

Olanda

Țara se află în lockdown din 15 decembrie și până în 19 ianuarie 2021. Restricţiile impuse în această perioadă şi unele excepţii de la regulile generale pe durată limitată sunt următoarele: în spaţiile publice deschise nu va fi permisă formarea unui grup mai mare de 2 persoane cu excepţia celor care împart aceeaşi locuinţă; nu va fi permisă primirea în locuinţe a mai mult de 2 vizitatori cu vârsta peste 13 ani; vor rămâne închise magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cafenelele, saloanele de frizerie-coafură, cosmetică, tatuaje, manichiură şi centrele pentru servicii sexuale, precum și teatrele, sălile de concerte, cinematografele, cazinourile, muzeele, grădinile zoologice, parcurile de distracţii, sălile de sport, piscinele, saunele, spa-urile şi alte locaţii în care se practică sporturi în interior.

Hotelurile rămân deschise, însă nu și restaurantele din incinta lor. De asemenea, serviciul de cameră nu va fi disponibil.

În zilele de 24, 25 şi 26 decembrie se va permite primirea a 3 vizitatori cu vârsta de cel puţin 13 ani.

Germania

Vor fi deschise doar magazinele esenţiale până cel mai devreme 10 ianuarie. Adunările private vor fi limitate la cel mult cinci persoane din două familii, regula urmând să fie relaxată pe perioada Crăciunului, când până la 10 persoane vor avea permisiunea de a se întâlni, fără să fie puşi la numărătoare şi copiii.

Danemarca

măsuri-protectie-danemarca
Noi măsuri în Danemarca împotriva răspândirii coronavirusului. Foto: Profimedia Images

Până pe 3 ianuarie, restaurantele, muzeele, cinematografele și alte instituții culturale vor fi închise în majoritatea țării. Începând cu data de 21 decembrie, încetează exercitarea mai multor profesii liberale, prin închiderea frizeriilor, a cabinetele de fizioterapie, a saloanele de masaj şi tatuaj. De asemenea, se închid centrele afterschool, şcolile populare şi unităţile de învăţământ pentru clasele 0 - IV.

Aceste măsuri se adaugă celor aflate deja în vigoare, precum: purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice şi limitarea la 10 persoane a adunărilor publice; învăţământ online pentru clasele V-XII şi studenţi; funcţionarea barurilor şi a restaurantelor doar în regim take away; închiderea cinematografelor, teatrelor, facilităţilor sportive, piscinelor, centrelor de fitness.

Grecia

Saloanele de coafură şi librăriile se vor redeschide pe perioada Crăciunului, în timp ce alte restricţii rămân în vigoare până pe 7 ianuarie. Bisericile se vor deschide pentru liturghiile de Crăciun şi Bobotează, pe 25 decembrie şi 6 ianuarie, numărul credincioşilor care pot participa fiind limitat.

Ungaria

Autorităţile au anulat festivităţile de Anul Nou, iar restricţiile, care includ o interdicţie de circulaţie după ora 19:00, vor rămâne în vigoare până pe 11 ianuarie.

Polonia

Școlile, restaurantele, hotelurile și centrele comerciale rămân închise până pe 17 ianuarie. Polonia impune, de asemenea, o carantină de 10 zile pentru cei care se întorc în ţară cu mijloacele de transport public. În noaptea de Revelion va fi în vigoare o interdicție de circulație de la 19:00 până la 6:00 a doua zi.

Cehia

Restaurantele, hotelurile şi sălile de sport din interior, care abia s-au redeschis în urmă cu două săptămâni, şi-au închis din nou porţile începând cu 18 decembrie, cu o interdicţie de circulaţie de la ora 23:00.

Norvegia

Norvegienii vor putea invita până la 10 persoane în locuinţe cu două prilejuri diferite între Crăciun şi Anul Nou. În afara acestor zile, se va aplica limita în vigoare în prezent, de cinci invitaţi.

Artificii de Anul Nou
Belgienii nu vor avea artificii de Anul Nou. Foto: Profimedia Images

Belgia

Focurile de artificii sunt interzise de Anul Nou. Membrii unei familii vor avea voie să intre în contact apropiat doar cu o singură persoană pe perioada Crăciunului. Persoanele singure au permisiunea de a se întâlni cu alte două persoane.

Irlanda

În perioada 18 decembrie- 6 ianuarie este ridicată interdicția de călătorie pe teritoriul țării. Tot în această perioadă, trei familii se pot reuni în cadrul sărbătorilor de iarnă.

Croația

Croaţii nu vor putea părăsi judeţul de reşedinţă între 23 decembrie şi 8 ianuarie. La reuniuni private în timpul vacanţei vor fi permise cel mult 10 persoane din maximum două familii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate