HARTĂ. Siria, disputată de trei tabere

Data publicării:
Tancuri armata Turcia granita cu Siria GettyImages august 2015

Forţele guvernamentale controlează regiuni din sud-vestul şi vestul Siriei. Zonele din nord, centru şi o parte din vest sunt controlate de gruparea Stat Islamic.

De altfel, în nordul Siriei se află şi oraşul Raqqa, autoproclamata capitală a „Califatului Islamic”, un punct-cheie în legătura atât cu vestul ţării, cât şi cu Irakul. În zona Raqqa au fost cele mai multe bombardamente ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite.

În sudul Siriei există o zonă controlată de rebelii care luptă cu forţele preşedintelui Bashar al-Assad. Elementele opoziţiei acţionează şi în nord-vestul Siriei.

Iar zona care se apropie cel mai mult de granița cu Turcia ar fi controlată de grupările kurde care luptă şi ele contra Statului Islamic.

Rusia a început, la rândul ei, raidurile împotriva temutei grupări Stat Islamic. De altfel, de câteva săptămâni Moscova mobilizează tehnică militară în Siria. Cele mai masive mişcări au avut loc în Latakia, un punct stategic aflat la Marea Mediterană, unde există un aeroport şi o imensă bază militară. Acolo ruşii au transportat 12 avioane Su-24, 12 avioane Su-25, 28 de elicoptere de atac şi 7 tancuri T 90.

Moscova şi-a mai poziţionat tehnică în oraşele Slinfah, Homs şi Hama. Un alt punct important deţinut de ruşi în Siria este baza navală din Tartus, unde sâmbătă ar urma să ajungă o flotă de nave de război. Printre acestea se numără o navă antisubmarin şi o navă de gardă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri