Insule turistice înecate, la propriu, în plastic. Un milion de papuci și sute de mii de periuțe de dinți, aruncate pe plajă

Data actualizării: Data publicării:
insula gunoaie

Peste 400 de milioane de fragmente de plastic au fost găsite pe un mic grup de insule izolate din Oceanul Indian. Este vorba despre Insulele Cocos, ale Australiei, considerate a fi ultimul pământ australian nealterat de om. Plajele sunt acoperite de PET-uri, tacâmuri de unică folosinţă, pungi şi paie de băut, aproape un milion de papuci şi 400.000 de periuţe de dinţi.

Peste 414 milioane de fragmente de plastic, cântărind aproape 240 de tone au fost găsite pe plajele insulelor de corali Cocos, răscolind doar stratul de 10 centimetri de la suprafaţă. Cantitatea de gunoaie care nu se vede ar putea fi de 20 de ori mai mare.

„Insulele Cocos se îneacă, la propriu, în plastic. Este foarte trist, având în vedere cât de izolate sunt aceste insule. În rest este un loc foarte bine conservat, splendid. Comunitatea care trăiește pe Insulele Cocos este foarte mică, doar 600, poate 700, de oameni. În ciuda acestui fapt, plajele sunt inundate de plastic. Nu vreau să descurajez pe nimeni care vrea să meargă acolo pentru turism, încă sunt multe plaje tipic tropicale curate, neinvadate de plastic. Dar cele care sunt în calea curenților oaceanici mari acumulează cantități incredibile de deșeuri. Iar aceasta este evident o problemă reală. În același timp este o ocazie pentru cercetare”, spune Jennifer Lavers, cercetător.

PET-uri, tacâmuri de unică folosinţă, pungi şi paie de băut, aproape un milion de papuci şi 400.000 de periuţe de dinţi intră în inventarul făcut de echipa de cercetători.

Astfel de insule sunt precum canarii din insulele de cărbune, spun cercetătorii. Ne arată că trebuie să luăm urgent măsuri, aşa cum păsările îi avertizează pe mineri că li se termină aerul.

„Este o oportunitate să ne vedem chipul în aceste deșeuri și să ne dăm seama cum putem elimina măcar o parte din aceste lucruri din uzul zilnic. De exemplu, dacă folosiți o periuță de plastic, poate vă gândiți să o înlocuiți cu una din bambus”, spune Jennifer Lavers, cercetător.

Deşi poluarea cu plastic este tot mai bine documentată şi efectele tot mai cunoscute, producţia continuă să crească. La fel şi cantitatea care ajunge în mediul înconjurător. O mare parte sfârşeşte în valuri în acelaşi an în care a ieşit pe poarta fabricii. În acest moment se estimează că ar fi peste 5 mii de miliarde de fragmente în ocean. A devenit imposibil să ne mai strângem gunoiul, sigura soluţie viabilă pentru a îmbunătăţi situaţia este să reducem producţia şi consumul, estimează specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri