Iranul şi Pakistanul au convenit să aplaneze tensiunile, după atacuri reciproce cu rachete

Data actualizării: Data publicării:
rachete pregatite de lansare
Iranul şi Pakistanul au convenit să aplaneze tensiunile, după atacuri reciproce cu rachete. Foto: Profimedia

Iranul şi Pakistanul s-au înţeles pentru o aplanare a tensiunilor, au anunţat vineri ministerele de externe iranian şi pakistanez, după ce aceste ţări au efectuat fiecare pe teritoriul celeilalte raiduri aeriene despre care ambele afirmă că au ţintit grupări teroriste în regiunea Balucistan, relatează France Presse.

„Cei doi miniştri de externe au convenit că trebuie consolidate cooperarea şi coordonarea în combaterea terorismului şi în alte domenii comune de preocupare”, a transmis Ministerul de Externe pakistanez după o convorbire telefonică între miniştrii de externe ai celor două ţări.

„Cooperarea între cele două ţări pentru neutralizarea şi distrugerea taberelor teroriste din Pakistan este esenţială”, a comunicat de partea sa Ministerul de Externe iranian, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Iranul şi Pakistanul se confruntă de decenii cu insurecţii de-a lungul frontierei lor comune, ce are o lungime de circa o mie de kilometri, şi adesea se acuză reciproc că permit grupărilor rebele să acţioneze în ţara vecină pornind de pe teritoriul celeilalte.

Provincia Balucistan, cea mai mare, dar cea mai puţin populată şi cea mai săracă a Pakistanului, este de mult timp scena violenţelor etnice, sectare şi separatiste. Balucistanul are totuşi resurse bogate de hidrocarburi şi minereuri, însă populaţia sa - de circa 12 milioane de locuitori - se plânge că este marginalizată şi spoliată de resursele sale naturale.

O insurecţie în care s-a remarcat gruparea denumită Armata de Eliberare a Balucistanului (BLA) revendică o mai bună împărţire a acestor resurse. Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, represiunea militară condusă de armata pakistaneză în Balucistan a dus la numeroase dispariţii şi execuţii extrajudiciare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri