Lider al-Qaida, capturat de SUA. Forţele speciale americane, implicate în două operaţuiuni în Africa

Data publicării:
americani

Trupele speciale americane l-au capturat pe unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume: Abu Anas al Libi, liderul din Libia al al-Qaida.

Statul american stabilise o recompensă de până la cinci milioane de dolari pentru cel care ar fi furnizat informaţii care să ducă la capturarea sa.

Potrivit presei americane, trupele americane, ajutate de agenţi FBI şi CIA l-au capturat pe pe străzile din Tripoli. Abu Anas a fost găsit vinovat pentru atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, din 1998, în urma cărora şi-au pierdut viaţa peste 200 de oameni

Oficiali americani au spus că teroristul este în custodia Statelor Unite şi că nu se mai află în Libia. Tot oficiali americani au mai spus că guvernul libian ar fi fost implicat în această operaţiune, însă nu au precizat şi modul în care s-a întâmplat asta.

Pe de altă parte, oficiali libieni susţin că guvernul de la Tripoli nu a ştiut despre operaţunile militare care au dus la capturarea teroristului şi au negat vehement o colaborare cu trupele americane.

Misiunea forţelor speciale americane din Somalia ar fi fost planificată acum mai bine de o săptămână, susţine New York Times, ca răspuns la atacul asupra centrului comercial Westgate din Nairobi.

Operațiunea a avut loc la o zi după apariţia primelor imagini cu teroriştii. Operaţiunea l-a vizat pe unul dintre liderii grupării islamiste Al Shabab, care se afla într-un oraş de pe coasta somaleză.

Un oficial din Somalia a spus însă că atacul ar fi vizat un comandant cecen, care ar fi fost rănit. O echipă SEAL a luat cu asalt o locuinţă şi a avut loc un schimb de focuri timp de o oră, în urma cărora trupele americane au fost obligate să se retragă.

Pentagonul a confirmat operaţiunea, dar nu a precizat dacă teroristul a fost ucis. Iniţial, oficiali americani anunţaseră că liderul grupului ar fi fost capturat, dar apoi au revenit asupra informaţiei.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al grupării islamiste a spus că un membru al acesteia a fost ucis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri