Macron, la prima vizită de stat în SUA. Ce va discuta cu Trump

Data actualizării: Data publicării:
macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit luni la Washington, într-o vizită de stat, prima găzduită de omologul său american, Donald Trump, de la preluarea mandatului - informează Reuters.

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, un subiect important pe care urmează să îl discute cei doi şefi de stat este viitorul acordului cu Iranul în domeniul nuclear.

Luni, guvernul iranian le-a cerut liderilor europeni să încerce să îl convingă pe Trump să nu denunţe acordul din 2015, prin care şase mari puteri internaţionale au fost de acord să ridice o parte din sancţiunile impuse Iranului, în schimbul renunţării la programul de înarmare nucleară al acestei ţări.
Cu o zi înaintea vizitei în SUA, Macron declarase că nu există alternativă la acord, ca mijloc de a ţine sub control ambiţiile nucleare ale Teheranului.

Emmanuel şi Brigitte Macron au fost întâmpinaţi cu onoruri la baza militară Saint Andrews, din apropiere de Washington. I-a aşteptat ambasadorul francez în Statele Unite şi şeful protocolului american. Emmanuel Macron a ţinut să spună câteva vorbe în engleză, încă de la aterizare.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Suntem foarte fericiţi şi onoraţi să fiu aici împreună cu soţia mea Brigitte, la invitaţia preşedintelui Trump şi a Melaniei. Această vizită de stat este foarte importantă pentru popoarele noastre şi pentru noi.

Liderul francez a ţinut să precizeze, încă de la sosire, că agenda acestei întâlniri este una complexă. Se va discuta despre securitate, relaţiile economice şi culturale nu doar dintre cele două ţări, ci la nivel mondial.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Statele Unite şi Franţa au o responsabilitate specială în acest moment. Suntem garanţii multiculturalismului contemporan şi cred că avem, prin intermediul acestor schimburi, multe decizii de luat şi de pregătit. Această vizită este foarte importantă în special în contextul de astăzi, marcat de incertitudine, tulburări şi ameninţări.

Cuplul prezidenţial francez participă, în prima parte a vizitei, la o cină privată cu familia Trump. Aceasta se va desfăşura la reşedinţa primul preşedinte american, George Washington, de la Mount Vernon.

Marţi seară, la Casa Albă se dă un dineu de stat în cinstea lui Emmanuel Macron. De organizarea lui s-a ocupat chiar prima doamnă americană. Vor fi aproximativ 150 de oaspeţi şi se pare că Donald Trump nu a invitat pe nimeni din presă şi din rândul congresmenilor democraţi.

Iar miercuri, Emmanuel Macron va fi primul preşedinte francez din ultima decadă care va susţine un discurs în faţa Congresului american.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Andrei Nae, profesorul universitar care a scandalizat Internetul, după ce a apărut cu o fustă...
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Mark Wahlberg și-a dat gata fanii: la 2 noaptea în sala de sport, dedicat scopului de a fi în cea mai bună...
Adevarul
De câți ani are nevoie Putin pentru a reface armata rusă, conform șefului armatei britanice
Newsweek
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Cine e noul iubit al Sofiei Vergara. Cel care a cucerit-o are o profesie importantă, a trecut printr-un...
faza de joc din meciul fcsb maccabi tel aviv
FCSB a remizat cu Maccabi Tel Aviv, scor 1-1, în prima manşă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor