Mii de polițiști vor fi mobilizați pe străzile din Grecia pentru ca rezidenţii să stea acasă de Paşte

Data publicării:
politist-politie-grecia-fb
Foto: arhivă Hellenic Police

Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi în Grecia pe durata weekendului de celebrare a Paştelui ortodox pentru a evita ca, în plină pandemie de COVID-19, grecii să plece la rudele lor la ţară, conform tradiţiei, scrie Agerpres.

Ajutaţi de elicoptere şi de drone, aproape 52.000 de membri ai forţelor de ordine vor patrula pe străzi în acest weekend şi poliţişti stagiari vor fi trimişi pentru a consolida echipajele prezente în posturile de poliţie, a precizat un reprezentant al Poliţiei elene.

Această mobilizare este comparabilă cu dispozitivul de securitate implementat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, când 70.000 de poliţişti şi militari au patrulat pe străzile din Grecia.

Paştele este cea mai mare sărbătoare religioasă din Grecia, iar bisericile înregistrează cu această ocazie cel mai ridicat grad de frecventare. Paştele este, de asemenea, ocazia pentru numeroşi greci de a merge în satele lor de origine şi de a participa la festivităţile religioase, unde comunităţile organizează şi mese publice.

Însă autorităţile elene au avertizat că această tradiţie ar putea avea efecte dezastruoase asupra luptei împotriva răspândirii noului coronavirus.

Guvernul elen a anunţat că din cauza măsurilor de izolare la domiciliu, nici adunările la biserici cu ocazia Paştelui, nici reuniunile familiale nu sunt autorizate în acest an.

"Mai ales în duminica Paştelui, trebuie să evităm ca oamenii să îşi părăsească domiciliile şi să se reunească", a declarat Stavros Balaskas, reprezentantul unui sindicat al poliţiei elene, pentru postul radiofonic Focus FM.

Considerând că poliţiştii vor avea de îndeplinit "o misiune foarte dificilă" fiind nevoiţi să disperseze reuniunile familiale, el i-a îndemnat pe compatrioţii lui "să nu facă şi mai dificilă sarcina poliţiştilor".

Grecia a anunţat 105 decese cauzate de noul coronavirus după data de 12 martie.

"Prezenţă consistentă, dar discretă"

"Vom avea o prezenţă consistentă, dar discretă, în exteriorul bisericilor, pentru a evita adunările umane", a explicat un alt membru al sindicatului poliţiei, Stratos Mavroidakos, pentru postul de televiziune Mega.

"Dacă vom găsi multe persoane reunite în grupuri, vor fi aplicate amenzi (...) Însă nici nu vom putea să plasăm poliţişti la fiecare colţ de stradă", a adăugat el.

Echipaje de poliţie vor fi plasate şi în zonele de taxare pe autostrăzi, în porturi şi pe drumuri de ţară sau din zone de coastă. Patrule vor circula în proximitatea bisericilor şi vor monitoriza grădinile şi balcoanele rezidenţilor.

Potrivit noilor măsuri anunţate joi, deplasările neautorizate vor fi pedepsite cu o amendă de 300 de euro pe durata acestui weekend de Paşte, iar plăcuţele de înmatriculare vor fi confiscate în cazul conducătorilor auto care încalcă aceste restricţii.

În ultimele săptămâni, peste 40.000 de persoane au fost amendate de poliţiştii eleni, cuantumul total al amenzilor ajungând la peste 6 milioane de euro.

Grecia "nu este un stat poliţienesc, dar contăm pe puterea de convingere", a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, pentru postul de televiziune Antenna.

În pofida recomandărilor Bisericii elene de a păstra închise uşile lăcaşurilor de cult pe durata sărbătorilor de Paşte, o parte din cetăţenii greci se declară dispuşi să braveze şi să încalce interdicţiile.

Un sondaj publicat în această săptămână a arată că 3% din persoanele chestionate intenţionează să meargă la biserică şi 6% să participe la reuniuni de familie. În plus, 9% dintre respondenţi consideră că aceste restricţii sunt "excesive".

Anumiţi credincioşi eleni au lansat pe reţelele de socializare apeluri prin care îşi îndemnau compatrioţii să intre cu forţa în biserici, potrivit mass-media locale.

Arhiepiscopul insulei Corfu, cercetat pentru că a oficiat o slujbă în Duminica Floriilor, urmează să fie judecat în luna mai.

Însă poliţiştii eleni spun că vor să evite situaţiile în care ar fi obligaţi să aresteze preoţi în perioada Paştelui.

"Tot ce putem face este să formulăm avertismente (...) Însă aceste persoane nu sunt infractori. Noi putem doar să îi dispersăm", afirmă un poliţist grec.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Cătălin Bordea, reacție după mesajul transmis de fosta soție: „Nu am loc de ăștia doi în gânduri”
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, hârjoneală în mare, la St. Tropez. Ea, în costum de baie, el a preferat să stea...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea...
Newsweek
Cine l-a lăsat pe Nicolae Ceaușescu fără replică la o vânătoare? „Du-te naibii cu ursul tău!”
Digi FM
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Shannen Doherty a semnat actele de divorț cu o zi înainte să moară. Renunțase la banii pe care-i cerea lui...
UTV
Prima reactie a lui Catalin Bordea dupa ce Livia a postat o noua imagine cu Spike. “Nu am loc de astia doi in...