Sari la conținut

Mișcări diplomatice fără precedent în Coreea de Nord

Coreea de Nord a rechemat câţiva ambasadori-cheie în ţară, printre care pe cel în China, pe cel în Rusia şi pe cel la ONU, pentru o reuniune în capitala ţării, relatează News.ro.

“Coreea de Nord pare să găzduiască ceea ce pare a fi o reuniune a şefilor misiunilor diplomatice străine, după ce şi-a rechemat ambasadorii în ţările importante înapoi la Phenian”, a declarat un oficial pentru agenţia sud-coreeană Yonhap.

Nu se ştie câţi ambasadori sunt implicaţi iau parte la reuniune. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării de la Seul, Baik Tae-hyun, a declarat într-o conferinţă de presă că întâlnirea ar putea face parte dintr-o serie de întâlniri regulate ale ambasadorilor.

“Coreea de Nord a organizat cea de-a 43-a întâlnire a ambasadorilor în iulie 2015, iar (reuniunea din prezent – n.r.) pare să îi urmeze aceleia”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Există, însă, şi zvonuri că întâlnirea actuală ar putea avea legătură cu pregătirile ţării pentru noi provocări militare, precum teste nucleare sau balistice.

Preşedintele SUA Donald Trump a declarat vineri că liderul nord-coreean Kim Jong-un "va regreta sincer" orice acţiuni ostile împotriva teritoriului SUA sau împotriva aliaţilor SUA, avertismentul fiind lansat la câteva ore după ce, într-o postare pe Twitter, afirma că armele americane sunt deja ”încărcate şi armate” pentru a combate orice ameninţare reprezentată de Coreea de Nord.

Însă directorul CIA, Mike Pompeo, a dat asigurări că o înfruntare armată între SUA şi Coreea de Nord nu este “iminentă”.