Misterul naufragiului de pe Lacul Maggiore. De ce s-au întâlnit agenții Mossad și ai serviciilor italiene și legătura cu oligarhii ruși

Data actualizării: Data publicării:
barca a serviciilor de urgenta italiene pe lacul maggiore
Informațiile publicate de presa italiană susțin că grupul s-a întâlnit „pentru a face schimb de informații și documente”. Foto: Profimedia Images

Patru oameni au murit după ce o barcă cu 21 de pasageri, toți cu legături cu serviciile de informații italiene și israeliene, s-a răsturnat în urma unei furtuni pe Lacul Maggiore, în Italia, iar misterul în legătură cu întâlnirea acestora crește, scrie The Guardian.

Seamănă cu un scenariu de film. Un grup de turiști se îmbarcă pe o barcă pe un lac frumos de la poalele Alpilor. Barca se răstoarnă într-o furtună bruscă. Patru pasageri se îneacă în timp ce alții înoată spre mal. În zilele care urmează, în timp ce autoritățile se străduiesc să urmărească rezervările la hotel pentru pasageri, reiese că toți erau afiliați serviciilor secrete italiene și israeliene.

La cinci zile după ce Gooduria, o barcă de 16 metri, a fost înghițită de Lacul Maggiore, există tot mai multe speculații cu privire la ceea ce făceau pasagerii săi în acest colț din nordului Italiei.

Joi, o sursă din poliție, care lucrează la anchetă, a confirmat că opt dintre cei 21 de pasageri ai ambarcațiunii, fie în prezent, fie anterior, au lucrat în serviciul secret al Italiei, iar 13 au legături cu Mossadul.

Două dintre victime, Claudio Alonzi, 62 de ani, și Tiziana Barnobi, 53 de ani, lucraseră pentru autoritatea de informații din Italia. Un altul era un agent ieșit la pensie în vârstă de 50 de ani de la agenția de spionaj Mossad. A patra victimă era Anya Bozhkova, originară din Rusia, care conducea barca împreună cu soțul ei italian, Claudio Carminati, comandantul bărcii. Carminati este cercetat pentru cele patru decese.

Carminati și Bozhkova, care se pare că nu știau să înoate, conduceau o companie numită Love Lake care oferea plimbări cu barca Gooduria pe Lacul Maggiore, care avea o capacitate de doar 15 pasageri.

Grupul s-a îmbarcat duminică dimineață pe Gooduria pentru ceea ce se spune că ar fi fost sărbătorirea unei zilei de naștere.

Surse din poliție a spus că grupul a făcut turul insulelor Borromee, un arhipelag de pe partea de vest a lacului, și s-a oprit pentru prânz pe Isola Pescatori (insula Pescarilor). Barca s-a răsturnat în timpul unei furtuni violente pe lac duminică seara, supraviețuitorii fie înotând până la țărm, fie fiind salvați de alte bărci de pe lac.

Agenții ar fi spionat oligarhii ruși care și-au cumpărat vile în zonă

Ancheta urmărește doar rolul căpitanului în accident și nu antecedentele agenților sau motivul pentru care se aflau în zonă.

Informațiile publicate de presa italiană susțin că grupul s-a întâlnit „pentru a face schimb de informații și documente”.

O teorie, publicată de Corriere della Sera, arată că agenții se aflau pe Lacul Maggiore pentru a spiona oligarhii ruși, care au cumpărat vile și hoteluri în zonă, eludând sancțiunile financiare ale UE împotriva Rusiei. O altă teorie este că agenții israelieni monitorizau contactele dintre firmele iraniene și cele italiene cu sediul în zona industrială a Lombardiei.

Agenții care au supraviețuit tragediei au plecat a doua zi. Două avioane de mici dimensiuni au fost duse din Israel la Milano, potrivit instrumentelor de urmărire a zborurilor, posibil pentru a returna rapid agenții israelieni care au supraviețuit.

Nu este clar unde s-au cazat, deoarece, potrivit presei italiene, nu au existat dovezi ale unor rezervări la hotel.

„Oricine poate scrie ce vrea, ar putea spune chiar că barca a fost vizată de extratereștri. Dar ceea ce s-a întâmplat este un accident cauzat de un eveniment meteorologic. Nu văd un mare mister în afară de faptul că au închiriat o barcă turistică în ceea ce a fost inițial o zi frumoasă pentru un tur al lacului, poate pentru o zi de naștere – nu este misiune tipică 007”, a declarat o sursă din poliție, potrivit The Guardian.

O sursă de la șantierul naval Piccaluga a spus: „Barca a plecat de aici, dar nu știu nimic despre oamenii care se aflau la bord. A fost o tragedie îngrozitoare în care au murit patru oameni, asta e.” Sursa a adăugat că schimbarea vremii nu a fost prognozată. „Din păcate, au fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.”

Cenzorii guvernului israelian au blocat pentru scurt timp informațiile cu privire la identitatea agentului Mossad în retragere care s-a înecat, pe fondul confuziei legate de ceea ce s-a întâmplat și de ce se afla în nordul Italiei.

Agențiile de știri italiene l-au numit Erez Shimoni și miercuri, biroul primului ministru israelian a confirmat în cele din urmă că acesta a lucrat în agenția de spionaj Mossad, dar nu i-a dezvăluit numele. Agenții israelieni folosesc adesea nume false.

„Mossadul a pierdut un prieten drag, un muncitor devotat și profesionist care timp de zeci de ani și-a dedicat viața securității statului Israel, chiar și după pensionarea sa”, a spus biroul într-un comunicat. „Mossadul deplânge pierderea și împărtășește durerea familiei.”

Mossadul a adăugat că „este imposibil să detalieze” activitățile sale.

Incidentul are loc la doar două luni după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vizitat Roma pentru a consolida legăturile cu guvernul Meloni – cele două țări fac deja comerț cu echipamente militare.

Nu este neobișnuit ca agenți israelieni „pensionați” să fie chemați și, având în vedere că toți pasagerii de la bordul ambarcațiunii erau agenți de informații, s-a speculat în Israel dacă călătoria a fost cu adevărat pentru agrement sau dacă aceștia se aflau, de fapt, în misiune.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri