Video Momentul în care vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee erupe. Norul de cenușă s-a ridicat până la 15.000 de metri

Data publicării:
vulcan
Ulawun este un stratovulcan, situat pe insula New Britain. Foto: Captură video X

Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee a erupt, luni, expulzând în atmosferă un nor de cenuşă care s-a înălţat până la o altitudine de peste 15.000 de metri, a anunţat Centrul de monitorizare a cenuşii vulcanice (VAAC), potrivit DPA, citată de Agerpres. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ulawun este un stratovulcan - un vulcan conic, construit din straturi de lavă întărită şi provenită de la erupţii anterioare, cu o altitudine de circa 2.300 de metri, situat pe insula New Britain. Face parte dintr-o serie de mai mulţi vulcani aflaţi în regiune.

O serie de erupţii care au început în 1970 au provocat scurgeri de lavă şi peste 1.000 de decese. Ulawun a înregistrat o erupţie majoră în 2019, când coloana de cenuşa s-a ridicat până la o altitudine de 16.700 de metri, provocând contaminarea apei de băut din regiune.

Insula New Britain, pe care trăiesc circa o jumătate de milion de persoane, se află în arhipelagul Bismarck, la nord de Australia. Ulawun este cel mai înalt munte din arhipelag.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri