Video Nava capturată în Marea Roșie de rebelii houthi, la bordul căreia se află și un român, a fost transformată în obiectiv turistic

Data actualizării: Data publicării:
tur ghidat la bordul navei
O fotografie realizată în timpul unui tur organizat de rebelii houthi din Yemen pe nava comercială Galaxy Leader, ancorată într-un port la Marea Roșie, în provincia yemenită Hodeida, cu steagurile palestinian și yemenit pe fundal. Foto: Profimedia Images

Nava comercială Galaxy Leader capturată în noiembrie în Marea Roșie de către rebelii houthi din Yemen a fost transformată în atracție turistică. Cargoul, la bordul căruia se află și-un român, este ancorat în largul unui port. Rebelii organizează excursii în grup la bordul vasului pe puntea căruia au întins steaguri mari ale SUA și Israelului pe care vizitatorii să le calce în picioare.

În ceea ce privește echipajul navei, format din cetățeni filipinezi, bulgari, ucraineni, mexicani și un român, nu sunt foarte multe informații despre starea acestora. Proprietarul navei susține că marinarilor li s-a permis un contact limitat cu familiile. Mai multe state încearcă să obțină eliberarea lor.

Nava comercială, închiriată de compania japoneză Nippon Yusen, se află în prezent în zona portului Hodeidah din Yemen.

Galaxy Leader a plecat din Portul Korfez, din Turcia. A traversat Marea Neagră și se îndrepta spre portul Papivav din India.

"Proprietarii şi managerii consideră că sechestrarea acestei nave reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de trecere a flotei mondiale şi o ameninţare serioasă la adresa comerţului internaţional", a transmis Galaxy Maritime.

Compania a adăugat că "principala preocupare în acest moment este siguranţa şi securitatea celor 25 de membri ai echipajului care sunt în prezent reţinuţi de autorii acestui act criminal".

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a afirmat despre marinarul român aflat la bordul navei capturate de către miliţiile Houthi în Yemen că are 29 de ani, este electrician şi a fost contact să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria. 

Statele Unite cer eliberarea imediată a navei și echipajului.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri