Netanyahu a depus jurământul pentru funcția de premier al Israelului. Guvernul, votat de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin netanyahu zambeste la birou
Netanyahu a depus jurământul pentru funcția de premier al Israelului. Foto: Profimedia

Benjamin Netanyahu a depus joi după-amiază jurământul ca prim-ministru al Israelului după ce guvernul său, cel mai de dreapta din istoria ţării, a fost votat de Parlament, relatează AFP, Reuters şi DPA. Fostul ministru Amir Ohana, ales preşedinte al Knessetului. După formarea guvernului Netanyahu, ambsadoarea Israelului în Franţa a demisionat în semn de protest. „Politica dvs, declaraţiile miniştrilor din guvernul dvs şi intenţiile de legiferare sunt contrare conştiinţei mele”, a declarat aceasta.

Netanyahu a depus jurământul la câteva minute după votul Knessetului în favoarea noului său guvern, format din Likud (dreapta), două formaţiuni ultraortodoxe şi trei de extremă dreapta. Guvernul său a fost aprobat cu 63 de voturi din 120.

Într-un discurs primit cu dezaprobări de opoziţie, Netanyahu a prezentat principalele priorităţi ale guvernului său în următorii patru ani, angajându-se că va face totul „pentru ca Iranul să nu ne distrugă cu bomba nucleară”.

Politicianul în vârstă de 73 de ani, care revine la cârma celui de-al şaselea guvern din carieră după o pauză de un an şi jumătate, a mai spus că va face eforturi pentru apropierea de mai multe state arabe.

Misiunea guvernului va fi „să asigure superioritatea militară a Israelului în regiune”, „extinzând în acelaşi timp cercul păcii” cu ţările arabe, a declarat Netanyahu, care urmează să convoace în cursul serii prima reuniune a cabinetului său.

Opozanţii i-au reproşat că a dat dovadă de slăbiciune şi că a făcut înţelegeri costisitoare pentru a-şi asigura noi parteneri după ce partidele centriste l-au boicotat din cauza problemelor sale legale.

Inculpat pentru corupţie în mai multe dosare, liderul Likud a fost înlăturat de la putere în iunie 2021 de o coaliţie heteroclită.

Coaliţia sa include formaţiunile „Sionismul Religios” al lui Bezalel Smotrich şi „Forţa evreiască” a lui Itamar Ben Gvir, cunoscut pentru afirmaţiile sale antipalestiniene şi poziţiile favorabile anexării unei părţi a Cisiordaniei, şi „Noam” al lui Avi Maoz, care este anti-LGBTQ pe faţă.

În pofida prezenţei acestui partid în guvern, deputaţii l-au ales pe Amir Ohana preşedinte al Parlamentului, o premieră pentru un deputat homosexual declarat în această ţară.

Sute de persoane, dintre care unii arborau drapeluri în culorile curcubeului iar alţii exprimau simpatii palestiniene, au manifestat joi în faţa Parlamentului împotriva noului guvern.

„Este vorba despre guvernul cel mai lamentabil, cel mai rasist, cel mai prost pe care ni l-am fi putut imagina”, a declarat Niv, un manifestant de la faţa locului, potrivit surselor citate de Agerpres.

Amir Sasson, un comerciant de 51 de ani care locuieşte în centrul Israelului, susţine că „trebuie să-i dăm o şansă noului guvern”. „Este sigur că există teme foarte importante, în special în domeniul securităţii interne a Israelului, care trebuie ameliorate cât mai curând posibil”, a declarat el.oul guvern, votat de parlament.

Fostul ministru Amir Ohana, ales preşedinte al Knessetului

Noul guvern al premierului Benjamin Netanyahu a fost votat de parlament, joi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul lui Netanyahu a primit 63 de voturi din 120 posibile, a anunţat noul preşedinte al parlamentului, în persoana lui Amir Ohana.

Fostul ministru Amir Ohana a fost ales tot joi preşedinte al Knessetului, o premieră în această ţară pentru un deputat homosexual declarat, potrivit AFP.

Deputat din 2015, politicianul membru al Likud (dreapta), partidul lui Benjamin Netanyahu, a fost ales cu 63 de voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

El devine astfel a treia persoană în ierarhia politică a ţării, după preşedinte şi prim-ministru, potrivit protocolului.

Ambasadoarea Israelului în Franţa demisionează în semn de protest după formarea noului guvern Netanyahu

Ambasadoarea Israelului în Franţa, Yael German, şi-a prezentat joi demisia în urma alegerilor legislative de la 1 noiembrie care au adus la putere un nou guvern al lui Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Yael German a postat în jurul prânzului pe Twitter scrisoarea în ebraică trimisă noului şef al guvernului.

„Politica dvs, declaraţiile miniştrilor din guvernul dvs şi intenţiile de legiferare sunt contrare conştiinţei mele, viziunii mele despre lume şi principiilor declaraţiei de independenţă a statului Israel”, a subliniat ambasadoarea.

„În aceste condiţii, nu pot să mă mint pe mine însămi şi să continui să reprezint o politică diferită de o manieră atât de radicală de tot ceea ce cred şi din acest motiv vă prezint demisia mea din postul de ambasadoare a Israelului în Franţa”, a adăugat ea.

Benjamin Netanyahu a prezentat în cursul dimineţii echipa sa ministerială deputaţilor, înainte de un vot de încredere fără suspans în Parlament. El a anunţat în special nominalizarea fostului ministru al informaţiilor Eli Cohen în fruntea Afacerilor Externe. Cu o zi înainte, el a anunţat că Yoav Gallant, un fost înalt gradat considerat apropiat de mişcarea pro-colonizare în Cisiordania ocupată, va conduce Ministerul Apărării.

De formaţie istoric, Yael German şi-a început cariera politică în cadrul partidului Meretz (stânga). Primar al oraşului Herziliya, ea a fost aleasă deputată în 2013 pe listele partidului Yesh Atid al fostului premier Yair Lapid.

Ministru al sănătăţii din martie 2013 şi până în decembrie 2014, ea a fost numită ambasadoare la Paris în 2021.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri