Sari la conținut

New York Times, care citează oficiali sud-coreeni: Kim Jong-un, dispus să renunțe la programul nuclear

Kim Jong-un este deschis negocierilor cu SUA privind renunțarea la armele nucleare pe care le deține Coreea de Nord, spun trimiși sud-coreeni care s-au întâlnit cu liderul de la Phenian, scrie publicația New York Times.

Potrivit oficialilor care s-au întâlnit, marți, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, acesta este dispus inclusiv să suspende toate testele nucleare și cu rachete balistice pe durata negocierilor cu Statele Unite.

În cadrul vizitei oficiale care s-a desfășurat pe parcursul a două zile, la Phenian, cele două Corei au picat de acord să organizeze un summit, în aprilie, la granița dintre cele două țări. La discuții urmează să participe inclusiv Kim Jong-un și omologul său sud-coreean, președintele Moon Jae-in.

„Coreea de Nord și-a exprimat în mod clar dorința de renunțare la programul nuclear. Oficialii nord-coreeni au exprimat clar faptul că nu văd niciun motiv în a păstra armele nucleare, dacă amenințarea militară asupra Coreei de Nord este eliminată și se garantează securitatea țării”, se arată într-un comunicat de presă emis de Coreea de Sud.

Dacă informațiile vor fi confirmate și de partea nord-coreeană, va fi pentru prima dată când liderul de la Phenian se arată deschis negocierilor privind armele nucleare pe care le deține Coreea de Nord. Condiția este ca SUA să îi garanteze securitatea națională. Până acum, Phenianul a declarat în repetate rânduri că armele nucleare nu sunt supuse negocierilor.

Pe aceeași temă