Noi sancțiuni pentru Coreea de Nord. Mesaj important de la Washington

Data publicării:
test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (4)

Statele Unite au adoptat, marţi, noi sancţiuni comerciale cu scopul de a spori presiunea asupra Coreei de Nord, relatează news.ro.

test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (4)
Kim Jong-un, liderul de la Phenian

Washingtonul a recurs în aceeaşi zi atât la critici, cât şi la stimulente.Secretarul de Stat amerrican Rex Tillerson a ţinut astfel să profite de o conferinţă de presă despre strategia Statelor Unite în Afganistan şi să susţină în mod expres un discurs de liniştire, după escalada din iulie-august.

Discursul său a fost departe de ”focul şi furia” promise în urmă cu doar două săptămâni de preşedintele american Donald Trump, în cazul în care Coreea de Nord ar continua să ameninţe America cu ambiţiile sale nucleare.

”Sunt mulţumit să văd că regimul de la Phenian a demonstrat un anumit nivel de reţinere, pe care n-am văzut-o în trecut”, după adoptarea rezoluţiei ONU cu privire la noi sancţiuni extrem de dure, a notat el.

Tillerson şi-a exprimat speranţa ca absenţa testelor balistice sau nucleare să semnaleze voinţa regimului lui Kim Jong-un de a începe negocieri directe cu Washingtonul, ”la un moment dat, într-un viitor apropiat”.

”Trebuie ca ei să facă mai mult, însă ţin să subliniez gesturile pe care le-au făcut până acum. Eu cred că este important să fie subliniate”, a insistat şeful diplomaţiei americane, care s-a arătat deja deschis, în trecut, la negocieri, cu condiţia ca ele să vizeze dezarmarea nucleară a Coreei de Nord - de care Kim Jong-un nu vrea să audă.

Acest mesaj pozitiv este lansat după ce Trezorerie americană a impus noi sancţiuni, desemnând marţi zece întreprinderi şi şase persoane - chinezi şi ruşi - acuzate că au ajutat financiar Coreea de Nord şi anume importând cărbune.

”Departamentul Trezoreriei va continua să sporească presiunea asupra Coreei de Nord vizându-i pe cei care susţin dezvoltarea programelor nuclear şi balistic şi izolându-i de sistemul financiar american”, a avertizat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

”Este inacceptabil ca indivizi şi întreprinderi din China, din Rusia sau de altundeva să permită Coreei de Nord să genereze venituri utilizate în vederea dezvoltării armelor de distrugere în masă”, a subliniat el.

Autorităţile au decis, astfel, blocarea în Statele Unite a tuturor bunurilor şi activelor persoanelor desemnate, iar cetăţenii americani au interdicţia de a face comerţ cu ele.

Sancţiunile vizează în special importatori de cărbune, inclusiv societatea chineză Zhicheng, pe care se sprijină liderul nord-coreean pentru ca să-şi dezvolte programele de înarmare nucleară şi privind rachete balistice.

Potrivit Washingtonului, doar întreprinderile industriale chineze vizate de sancţiunile de marţi au importat cărbune nord-coreean în valoare de o jumătate de miliard de dolari în perioada 2013-2016.

Statele Unite au sancţionat de asemenea trei cetăţeni ruşi - Mihail Pisklin, Andrei Serbin şi Irina Huiş - care, prin întreprinderile Transatlantic şi Velmur, au aprovizionat Coreea de Nord cu petrol.

Între celelalte entităţi se află societăţile Dandong Rich Earth Trading, cu sediul în China, şi Gefest-M, cu sediul la Moscova, care ar fi cumpărat materii prime (vadadiu, metale) tot în beneficiul unor întreprinderi legate de programele militare nord-coreene.

Aceste sancţiuni au fost adoptate în urma adoptării, pe 6 august, de către Consiliul de Securitate al ONU, la propunerea Statelor Unite, a Rezoluţiei 2371 vizând să suprime venituri din exporturi nord-coreene în sectoarele cărbunelui, fierului şi pescuitului.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite se aflau la apogeu acum zece zile. Teste de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care au arătat că America se află deja în raza de acţiune a Phenianului au provocat declaraţii furibunde ale lui Trump.

Regimul nord-coreean a replicat promiţând să tragă o salvă de rachete în apropiere de teritoriul american Guam, la Pacific.

Kim Jong-un a decis până la urmă să nu o facă imediat şi a ameninţat că o continuare a acestor operaţiuni depinde doar de comportamentul Washingtonului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...