Sari la conținut
News Alert

Nou studiu UNICEF: Cele mai bune și rele țări în care să te naști. Pe ce loc e România

2,6 milioane de copii nou-născuți mor anual, în întreaga lume, în prima lună din viață, potrivit unui raport UNICEF publicat marți. În unele țări situația este atât de tragică încât 1 din 22 de bebeluși mor în primele 30 de zile.

bebelus doarme_shutterstock_420756877

Foto: Shutterstock

Studiul publicat ieri de UNICEF listează țările în funcția de rata mortalității în cazul bebelușilor. Datele sunt din 1990 (sau chiar mai devreme în unele țări) și până în 2016.

Potrivit raportului, țara cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă este Pakistan, cu 1 din 22 de bebeluși ce mor în prima lună de la naștere. La polul opus se află Japonia, cu un copil decedat din 1.111 de nașteri.

CNN relatează că un copil născut în Pakistan are șanse de 50 de ori mai mari să moară decât unul născut în Japonia, Islanda ori Singapore.

România se află în acest top pe locul 138, cu 1 deces la 233 de nașteri, fiind depășită de majoritatea țărilor vecine (Bulgaria, Serbia și Ungaria).

Top 10 țări cu cea mai mare rată de mortalitate în rândul copiilor:

1. Pakistan

2. Republica Centralafricană

3. Afghanistan

4. Somalia

5. Lesotho

6.Guinea-Bissau

7. Sudanul de Sud

8. Costa de Fildeș

9. Mali

10. Ciad

Multe dintre aceste țări sunt afectate de războaie, populația are acces limitat la apă sau au fost afectate de dezastre naturale.

Top 10 țări cu cea mai mică mortalitate infantilă

1. Japonia

2. Islanda

3. Singapore

4. Finlanda

5. Slovenia

6. Estonia

7. Cipru

8. Coreea de Sud

9. Norvegia

10. Luxembourg

Cercetătorii UNICEF spun că meritele acestor țări sunt: o perioadă mai mare de combatere a mortalității infantile, ceea ce se traduce prin servicii de calitate în spitale, grija mai îndelungată față de nou-născuți și femei mai educate din punct de vedere sexual.

În plus, potrivit raportului, rata mortalității infantile este strâns legată de nivelul de venituri din fiecare țară.

 

Pe aceeași temă