O companie chineză va gestiona un port strategic pakistanez, aflat aproape de Iran

Data publicării:
nava 20nato 20afp-47096

Ministrul Qamar Zaman Kaira a declarat că gestionarea portului din Gwadar, lângă granița Pakistanului cu Iran, va trece către o companie pe care a identificat-o drept ChinaOverseas Port Holdings. Mișcarea era anticipată de ceva vreme, relatează New York Times.

Compania chineză va investi în port, în prezent aproape nefolosit. Portul nu a reușit să atingă obiectivele extrem de ambițioase ale generalului Pervez Musharraf. El a fost dat în folosință în 2006.

Soarta portului Gwadar, la un moment dat considerat drept răspunsul Pakistanului la portul Dubai, a făcut în ultimii ani obiectul speculațiilor legate de ambițiile militare și economice ale Chinei în Asia de Sud. Portul se află aproape de Strâmtoarea Ormuz, zonă maritimă extrem de importantă pentru transporturile petroliere.

Unii analiști au încercat să minimalizeze importanța anunțului. „Are poate o dimensiune strategică, China vrea să își marcheze prezența într-o zonă importantă a lumii. Însă nu aș merge atât de departe încât să spun că acest lucru implică o dimensiune militară”, a declarat Hassan Karrar, profesor la Universitatea din Lahore.

Proiect energetic comun cu Iranul

Pe de altă parte, SUA sunt îngrijorate de un anunț făcut de Pakistan miercuri, care a spus că merge înainte cu un proiect energetic comun cu Iranul, proiect respins ferm de Washington.

Kaira a declarat că s-a aprobat oferta iraniană de finanțare parțială a segmentului pakistanez de gazoduct dintre cele două state. Anul trecut, secretarul de stat Hillary Clinton a avertizat că proiectul ar putea duce la sancțiuni împotriva Pakistanului. Analiștii văd însă în acest anunț o mișcare legată de perioada electorală din Pakistan, fiind sceptici că Islamabadul poate finaliza proiectul de 1,6 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri