O donație de 170 de dolari, făcută de un trib indian în timpul foametei din 1847, întoarsă de Irlanda în timpul pandemiei

Data actualizării: Data publicării:
Chocktaw-Memorial-Ireland
Monumentul dedicat ajutorului făcut de populația Choctaw în 1847, în orașul irlandez Midleton. Foto: Wikipedia

Un act de solidaritate din timpul Marii Foamete Irlandeze i-a făcut pe irlandezi să întoarcă gestul în timpul pandemiei de coronavirus din 2020. O donație de 170 de dolari făcută de tribul Choctaw a fost întoarsă după 170 de ani de Irlanda. Peste 500.000 de dolari s-au strâns pentru a-i ajuta pe moștenitorii tribului, transmite CNN. 

În urmă cu două secole, în anul 1847, un mic gest de solidaritate a fost făcut de tribul Choctaw din Statele Unite față de irlandezii care treceau prin unul dintre cele mai grele perioade ale istoriei lor. Acum, acea sumă ar fi echivalentul a peste 5.000 de dolari.

În 2020, irlandezii întorc gestul și au creat o campanie de donații pe GoFundMe pentru a-i ajuta pe oamenii Navajo și rezervația Hopi, din statul american Arizona, pentru a trece mai ușor peste pandemia de coronavirus.

„Din Irlanda, 170 de ani mai târziu, ajutorul vine înapoi”, spune unul dintre donatori.

Campania a început după ce jurnalista Naomi O'Leary a amintit pe Twitter această poveste și s-au strâns până marți dimineață peste jumătate de milion de dolari.

„Nativii americani au strâns acești bani în timpul foametei din puținul pe care îl aveau. E timpul să le sărim în ajutor”, a spus ea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ethel Branch, unul dintre responsabilii campaniei, a estimat că până marți dimineață s-au strâns peste jumătate de milion de dolari, majoritatea donațiilor venind din Irlanda.

Națiunea Navajo a anunțat luni că peste 2.400 de persoane au fost infectate cu coronavirus, dintre care 70 au murit. În Rezervația Hopi au fost semnalate peste 50 de cazuri.

Marea Foamete Irlandeză a schimbat pentru totdeauna istoria țării

În anul 1845, o mană a afectat cultura de cartofi, produsul preponderent consumat la acea vreme de irlandezi. Se estimează că jumătate de milion de oameni au murit, iar efectele au fost devastatoare - de la emigrație în masă până la schimbări masive în societate și politică.

Fenomenul a durat patru ani și se estimează că populația a scăzut cu circa 20%, iar vreme de mai multe decenii a continuate să scadă pe fondul migrării masive, în special în America.

În anul 2017, în orașul irlandez Midleton a fost dezvelită o sculptură care comemorează darul tribului Choctaw.

Un an mai târziu, premierul irlandez Leo Varadkar a anunțat în timpul unei vizite a națiunii un program de burse pentru tinerii nativi americani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri