Papa Francisc: Dumnezeu apare în orice situație, în orice persoană

Data actualizării: Data publicării:
papa

Două miliarde de romano-catolici şi protestanţi din toată lumea sărbătoresc duminică Paştele, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. La Vatican, Papa Francisc a oficiat, pentru a şasea oară de când a urcat pe Tronul Sfântului Petru, slujba de Paşte apoi, de la balcon, a transmis celebra binecuvântare "Urbi et Orbi", către cetate şi către lume. Sâmbătă seară, 10 mii de oameni au fost în bazilica Sfântul Petru pentru slujba din ajun condusă de Suveranul Pontif.

Războiul din Siria, negocierile privind dosarul nuclear nord-coreean şi recentele violenţe dintre israelieni şi palestinieni au fost subiectele despre care Papa Francisc a vorbit în binecuvântarea Urbi et Orbi de anul acesta. În faţa a mii de pelerini veniţi de peste tot din lume, Suveranul Pontif s-a rugat pentru pace. Mesajul adresat nu doar catolicilor, ci lumii întregi, a venit la finalul liturghiei din ziua de Paşte, oficiată de Papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru din Vatican.

Anul acesta, slujba a avut loc în condiţii mult mai stricte de securitate. Traficul a fost închis pe mai multe străzi din jurul cetăţii sfinte, iar credincioşii au trecut prin mai multe filtre de securitate, inclusiv prin detectoare de metale precum cele din aeroporturi.


Potrivit tradiţiei, înainte de miezul nopţii a avut loc ritualul pregătirii luminii pascale. Basilica Sfântul Petru, cel mai mare lăcaş de cult creştin din lume, a fost cufundată în întuneric până când Papa Francisc a venit în procesiune cu lumânarea aprinsă.

În predică, Suveranul Pontif i-a încurajat pe toţi credincioşii să-şi depăşească temerile şi să sfideze convenţionalul.

„Mormântul gol vrea să ne provoace, să ne mişte, să punem întrebări, dar, mai mult decât orice, vrea să ne încurajeze să credem şi să avem încredere că Dumnezeu apare în orice situaţie, în orice persoană, că lumina Lui poate ajunge în cele mai neaşteptate şi închise colţuri ale existenţei”, a spus Papa Francisc.

În cadrul ceremoniei, Papa Francisc a botezat opt adulţi. Printre aceştia, un imigrant nigerian devenit erou în Italia, după ce a oprit cu mâinile goale un hoţ înarmat care tocmai jefuise un magazin. Bărbatul de 31 de ani se afla ilegal în Italia, dar datorită gestului său curajos, un poliţist l-a ajutat să obţină actele necesare şederii.

- John Francesco, primeşti botezul în credinţa Bisericii pe care o profesăm cu toţii?
- Da, îmi doresc.
- John Francesco, te botez în numele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh.

Și Catedrala Sf. Iosif din București a devenit neîncăpătoare, sâmbătă seară, pentru credincioșii catolici care au venit să asiste la slujbă și să asculte mesajul arhiepiscopului mitropolit de București, Ioan Robu.

Cristos a înviat! Nu încăpem cu toții în catedrală, dar Dumnezeu încape în fiecare dintre noi! Așa să încapă și în voi”, a scris pe Facebook părintele Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei romano-catolice, care a vorbit despre semnificația sărbătorii și la Digi24 (urmăriți materialul video de mai sus).

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...