Apelul urgent al Papei Francisc după ce Iranul a atacat Israelul: „Destul cu războiul, cu atacurile și cu violența”

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc
Papa Francisc Foto: Profimedia

Papa Francisc a îndemnat, duminică, Iranul și Israelul să evite orice acțiuni care ar putea alimenta „o spirală a violenței” care riscă să adâncească conflictul din Orientul Mijlociu, relatează Sky News. Reacția vine după ce iranienii au lansat, noaptea trecută, peste 300 de drone și rachete asupra Israelului. 

Suveranul Pontif a făcut un apel la pace și a cerut Iranului și Israelului să nu escaladeze conflictul. „Destul cu războiul, cu atacurile și cu violența. Da dialogului, da păcii”, le-a spus el pelerinilor din Piața Sfântul Petru de la Vatican.

Anterior, purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Peter Lerner, a declarat că armata israeliană (IDF) este „pregătită pentru noi agresiuni”.

„Acesta este un act foarte, foarte grav împotriva Israelului. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Israelul, apărarea noastră aeriană, abilitățile armatei americane, ale armatei britanice și ale forțelor aeriene franceze - un mesaj foarte, foarte clar pentru Iran că acest lucru pur și simplu nu va merge. Împreună, uniți, am salvat vieți israeliene”, a mai spus el.

Întrebat dacă Israelul ar răspunde, el a spus: „Este o întrebare foarte bună. Ne uităm la guvern astăzi, guvernul se va întruni în cursul zilei de astăzi și ei vor lua deciziile și vor instrui armata în consecință”. IDF se va „pregăti pentru orice eventualitate”.

Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone, a mai spus Lerner, potrivit AFP şi dpa.

„Atacul iranian a fost dejucat (...). Am interceptat 99% dintre tirurile asupra Israelului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, după un atac masiv întreprins de Iran, în timpul căruia acesta a lansat peste 200 de drone şi rachete în direcţia Israelului. Nicio dronă, nicio rachetă „nu a pătruns pe teritoriul Israelului”, în timp ce doar câteva rachete balistice „au pătruns şi au lovit uşor baza de la Nevatim”, a mai spus contraamiralul.

Citește și: LIVE TEXT Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. IDF anunță că a interceptat 99% dintre acestea

Citește și: Iranul amenință Israelul: „Dacă ripostează, operațiunea va fi și mai importantă”

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri