Galerie Foto Phan Thi Kim Phuc, "fetița arsă de napalm", a încheiat tratamentul pentru arsuri la 50 de ani de la atacul din Vietnam

Data actualizării: Data publicării:
Vietnam Napalm 1972
Imagine surprinsă de fotograful Nick Ut în timpul războiului din Vietnam, în care apare Phuc după atacul cu napalm. Sursa foto: Profimedia Images

Phan Thi Kim Phuc, a cărei fotografie a devenit simbolul ororilor războiului din Vietnam, a încheiat ultimul tratament pentru arsuri, la 50 de ani după ce satul ei a fost atacat cu napalm, informează The Guardian.

Phuc a fost fotografiată la vârstă de 9 ani, dezbrăcată și țipând de durere, după ce satul ei a fost atacat cu napalm de un avion Skyraider din Vietnamul de Sud. Nick Ut, fotograful care a realizat fotografia faimoasă în iunie 1972, a urcat-o pe Phuc în mașina sa și au plecat să caute îngrijiri medicale.

Imagini surprinse de fotograful Nick Ut în timpul războiului din Vietnam. Sursa foto: Profimedia Images
Imagini surprinse de fotograful Nick Ut în timpul războiului din Vietnam. Sursa foto: Profimedia Images

Copilul a petrecut peste un an în spital, recuperându-se de pe urma atacului, și a trăit apoi cu dureri constante și libertate de mișcare limitată. Săptămâna aceasta, Phan Thi Kim Phuc a încheiat a 12-a și ultima runda de tratament cu laser la un institut din Miami.

În Miami, ea l-a întâlnit pe Nick Ut, fotograful care a primit premiul Pulitzer pentru fotografia pe care a realizat-o la vârsta de 21 de ani și pe care Phuc îl considera salvatorul ei.

Phan Thi Kim Phuc, acum în vârstă de 59 de ani, spune că a urât la început fotografia și se simțea rușinată pentru că apare dezbrăcată, întrucât napalmul îi arsese hainele de pe corp. În anii de după atac, a avut tendințe sinucigașe pentru că a rămas traumatizată și s-a confruntat cu dureri fizice groaznice.

Phuc s-a mutat în Canada în anii '90 și a înființat Fundația Internațională Kim, care oferă asistență medicală și sprijin copiiilor afectați de război.

Într-un interviu acordat CBC luna trecută, ea a spus că nu se mai consideră o victimă a războiului, ci o supraviețuitoare.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri