Piloții avionului prăbușit în Etiopia au urmat procedura de urgență a Boeing

Data actualizării: Data publicării:
avion prabusit etiopia-ethiopian airlines

Piloții avionului Ethiopian Airlines prăbușit luna trecută au urmat, inițial, procedurile de urgență indicate pentru modelul de Boeing 737 MAX 8 pe care îl pilotau, însă le-au abandonat când nu au reușit să redreseze avionul, relatează Wall Street Journal.

avion prabusit ethiopian airlines boeing 737 MAX 8
Avionul Ethiopian Airlines prăbușit era un model nou de Boeing 737 MAX 8 | Foto: Agerpres

Citește și: Ce a dezvăluit cutia neagră despre prăbușirea avionului Boeing 737 MAX din Etiopia

Publicația citează surse din interiorul anchetei care au declarat că piloții au oprit inițial sistemul MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), al cărui rol este de a preveni pierderea de viteză și evitarea căderii avionului, prin lăsarea în jos a botului aparatului de zbor. Piloții ar fi intuit bine că aeronava se îndreptase cu botul în jos din cauza acestui sistem, așa că au încercat să preia manual controlul aeronavei. Însă cum nu au reușit să stabilizeze avionul, au decis să repornească controlul electric. Acest lucru nu a făcut însă altceva decât să accentueze și mai mult înclinarea în jos a aeronavei, care s-a prăbușit cu viteză, făcând un crater adânc în pământ.

157 de persoane și-au pierdut viața în accidentul aviatic care s-a produs la scurt timp după decolarea avionului de pe aeroportul din Addis Ababa. Întrucât există suspiciuni că de vină ar fi sistemul automat de pilotaj al avionului Boeing 737 MAX 8, nicio aeronavă de acest model din flota globală a companiilor aeriene nu mai zboară, până când ancheta va concluziona care au fost cauzele prăbușirii.

Un raport preliminar al investigației accidentului aviatic din Etiopia ar urma să apară la începutul lunii aprilie, după cum cer regulile internaționale ale aviației, însă ministrul de transport din Etiopia a precizat că raportul nu va fi publicat săptămâna aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri