Planul sinistru al unui avocat care și-a ucis șeful miliardar și și-a otrăvit colegii. Totul a pornit de la un serial de pe Netflix

Data actualizării: Data publicării:
Miliardarul ucis Lin Qi / scenă din serialul Netflix "Problema celor trei corpuri"
Miliardarul chinez Lin Qi a fost otrăvit și ucis de avocatul pe care îl angajase ca să obțină drepturile de ecranizare a romanului SF „Problema celor trei corpuri”. Serialul a apărut între timp pe Netflix. Colaj foto: Profimedia Images / X (Twitter)

Lin Qi era un miliardar care avea un vis. Magnatul chinez din domeniul jocurilor video a vrut să transforme cel mai faimos roman științifico-fantastic din China, „Problema celor trei corpuri”, într-un hit la nivel mondial, relatează CNN. El a lucrat cu Netflix și creatorii serialului HBO „Urzeala tronurilor” pentru a prezenta saga despre o invazie extraterestră publicului internațional. Lin, însă, nu a mai apucat să își vadă visul cu ochii – a fost otrăvit și ucis de unul dintre angajații săi, care a pus la cale o crimă foarte complexă inspirată dintr-un alt serial faimos: „Breaking Bad”.

Lin avea 39 de ani când a fost ucis de Xu Yao, un avocat ambițios care l-a ajutat compania Yoozoo Games deținută de Lin să cumpere drepturile trilogiei de renume.

După ce a intrat în conflict cu șeful lui, Xu i-a dăruit acestuia o sticlă cu ceea ce el susținea că erau pastile probiotice, dar care de fapt conțineau un amestec de toxine letale achiziționate de pe dark web („internetul întunecat”).

Această crimă planificată cu foarte mare atenție a captivat atenția publicului din China, fiind comparată cu povestea serialului Breaking Bad. Potrivit presei din China, Xu s-a pregătit pentru comiterea crimei amestecând și testând peste 100 de otrăvuri într-un laborator subteran improvizat.

Xu a fost condamnat la moarte de un tribunal din Shanghai pe 22 martie – la o zi după ce mult-așteptatul serial Problema celor trei corpuri a debutat pe Netflix.

Într-o seară de iarnă în 2020, Lin se întorcea acasă venind de la sediul din Shanghai al companiei sale, Yoozoo Games, când a început să se simtă rău. S-a internat la spital și starea sa de sănătate s-a îmbunătățit pe moment, dar, zece zile mai târziu, în ziua de Crăciun, Lin a murit.

Cel puțin 5 substanțe toxice au fost detectate în corpul lui Lin, inclusiv mercur și tetrodotoxină – o otravă foarte puternică ce se găsește în peștele balon. Xu a fost identificat drept suspectul principal și reținut imediat, potrivit unei declarații de la acea vreme a poliției.

scenă-serial-problema-celor-trei-corpuri
Serialul apărut pe Netflix este bazat pe unul dintre cele mai cunoscute romane SF din China. Foto: Profimedia Images

Conform sentinței judecătorilor, Xu a avut o dispută cu Lin legată de probleme de management al companiei și a complotat să își otrăvească șeful folosind articole comestibile pe durata a două zile.

Xu a otrăvit și băuturile din biroul altor doi colegi de-ai săi cu care intrase în conflict, ceea ce a făcut ca altor patru persoane să li se facă rău – cei patru au supraviețuit.

În lunile ce au urmat după anunțul morții lui Lin, presa chineză a pus cap la cap întregul scenariu foarte detaliat – și terifiant – al crimei, care a presupus luni de pregătiri meticuloase din partea criminalului.

Criminalul și-a construit un laborator subteran secret în care a pregătit otrăvurile

Xu era un mare fan al serialului Breaking Bad, în care este vorba despre un profesor de chimie care începe să producă și să vândă metanfetamină după ce află că are cancer.

Astfel, Xu și-a construit un laborator într-o suburbie a orașului Shanghai și a cumpărat peste 100 de substanțe toxice de pe internet cu care a început să facă experimente. El testa otrăvurile rezultate pe pisici, câini și alte animale de companie.

Apoi, Xu a făcut pastile care conțineau substanțele letale, pe care apoi le-a oferit drept cadou lui Lin, căruia i-a spus că sunt „pastile probiotice”.

xu-yao-criminal-china
Xu a fost condamnat la moarte de un tribunal din Shanghai la o zi după ce mult-așteptatul serial „Problema celor trei corpuri” a debutat pe Netflix. Captură foto: X (Twitter)

Xu ar fi avut 160 de numere de telefon și a înființat o firmă comercială în Japonia prin care își procura subtanțele chimice periculoase, inclusiv cele folosite pentru a-și otrăvi colegii.

În perioada septembrie-decembrie 2020, Xu a înlocuit capsulele de cafea, whisky-ul și apa îmbuteliată din birourile celor doi directori de la firma la care lucra cu capsule și lichide injectate cu clorură de metil-mercur, o toxină puternică ce poate fi fatală dacă este înghițită, inhalată sau atinsă.

Tribunalul din Shanghai nu a oferit detalii despre disputa de la care a început totul, dar presa chineză a spus, citând surse din companie, că cearta are legătură cu visul lui Lin de a adapta romanul Problema celor trei corpuri, care face parte dintr-o trilogie scrisă de cel mai apreciat autor de SF din China, Liu Cixin.

Înainte să fie otrăvit de avocat, miliardarul i-a redus drastic salariul de aproape 3 milioane de dolari pe an

Xu, un cunoscut avocat care a studiat în Franța și SUA și a lucrat 10 ani pentru un conglomerat multinațional chinez, a fost adus de Lin pentru a obține drepturile pentru adaptarea cinematografică a poveștii, care fuseseră cumpărate de niște afaceriști chinezi în 2009.

Xu a reușit să obțină aceste drepturi, dar a fost mai apoi trecut cu vederea de Lin în privința unor proiecte importante, care au fost încredințate unui alt director, Zhao Jilong – unul dintre colegii pe care Xu i-a otrăvit mai apoi.

Concentrația de mercur din corpul lui Zhao era de 10 ori mai mare decât nivelul sigur, potrivit presei chineze.

actori-problema-celor-trei-corpuri-2
O parte din distribuția serialului „Problema celor trei corpuri” a apărut și în „Urzeala tronurilor”: Liam Cunningham (stânga), Jonathan Pryce (centru, sus) și John Bradley (dreapta, sus). Eiza Gonzalez (centru, jos) și Jess Hong (dreapta, jos) joacă alte roluri principale. Foto: Profimedia Images

Salariul anual al lui Xu a fost redus de la 20 de milioane de yuani (2,76 milioane de dolari), cât avea când s-a alăturat companiei Yoozoo, la 5 milioane de yuani, potrivit Pheonix News.

Când Netflix a anunțat proiectul de adaptare a romanului Problema celor trei corpuri în septembrie 2020, numele lui Lin și Zhao au apărut ca producători executivi, însă numele lui Xu lipsea din lista cu echipa de producție a serialului.

Cu o lună înainte de moartea lui Lin, miliardarul chinez a vorbit într-un interviu despre proiectul serialului și posibilitatea ca acesta să fie moștenirea vieții sale și că cel mai probabil se va gândi la serial înainte să își ia rămas bun de la lume, „când voi avea 90 de ani”.

„Se spune că mintea trece printr-un moment de claritate extremă atunci când ești pe cale să mori... așa că mi-e foarte frică de faptul că atunci când voi muri mă voi gândi: Cum am distrus 'Problema celor trei corpuri'?”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri