Povestea bărbatului care a scăpat de trei ori de pedeapsa capitală. Călăul era prea obosit

Data publicării:
streag, spânzuratoare
Foto: Shutterstock

Byson Kaula poate spune că este cel mai norocos om de pe pământ. Bărbatul din Malawi a „fentat” moartea de trei ori, pentru că cel care trebuia să-l execute era prea obosit și se oprea din „lucru”. Așa că a supraviețuit… până când Malawi a devenit stat democrat, în 1994, iar execuțiile au încetat cu totul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Byson Kaula povestește că vecinii, invidioși pe succesul său, sunt responsabili pentru condamnarea lui la moarte, în urma unui proces în care a fost găsit vinovat de crimă. Era anul 1992, iar asta venea automat la pachet cu pedeapsa capitală, scrie BBC.

Byson a crescut într-un mic sat din sudul statului Malawi. A lucrat în industria gazului în Johannesburg, Africa de Sud, iar asta l-a ajutat să pună bani deoparte. Întors în țara natală, a cumpărat pământ și a angajat cinci oameni pentru cultivarea de fructe și cereale.

Însă vecinii bărbatului l-au atacat pe unul dintre angajații lui. Grav rănit, bărbatul nu mai putea să se deplaseze fără asistență. Ploua torențial într-o zi, iar drumurile se transformaseră în noroi alunecos, atunci când Byson l-a luat în brate pe bărbat pentru a-l duce la toaletă. A alunecat, însă, și l-a scăpat, iar bărbatul a murit la spital câteva zile mai târziu. Iar el a fost găsit vinovat pentru crimă, după ce vecinii care l-au bătut pe angajatul lui și l-au adus în acea stare au depus mărturie în proces împotriva lui.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat spre sfârșitul regimului totalitar al lui Hastings Banda, dictator care controla țara din anul 1964. Însă la acea vreme exista doar un călău, un bărbat de origine sud-africană care călătorea în mai multe țări din regiune și executa oameni prin spânzurare. În Malawi ajunge cam o dată la două luni.

Byson își amintește ziua în care i s-a spus că numele lui se afla pe lista celor 21 de oameni care urmau să fie executați. Un gardian l-a informat că execuțiile vor începe la ora 13.00 și că ar trebui să înceapă să se roage. La ora 15.00, însă, călăul obosise, așa că trei oameni, printre care și el, trebuiau să aștepte până data viitoare.

„Înțeleg că a spus: E prea mult, mă întorc luna viitoare”, își amintește Byson.

Același lucru s-a întâmplat și dățile următoare. Călăul obosea, iar Byson avea norocul să rămână printre ultimii pe lista execuțiilor. A treia oară, călăul a spânzurat pe toți condamnații programați să moară în acea zi cu excepția lui.

Chiar dacă sună a fi cel mai norocos dintre pământeni, experiența a avut un efect devastator asupra psihicului său. A încercat să se sinucidă de două ori, numai pentru a supraviețui și acestor tentative.

După căderea regimului totalitar din Malawi, în anul 1994, toate execuțiile au încetat. Chiar dacă cei găsiți vinovați pentru crimă pot fi în continuare condamnați la moarte, niciun președinte nu a semnat în ultimii 25 de ani un ordin de execuție. De obicei, sentința se schimbă cu cea de închisoare pe viață.

La fel s-a întâmplat și în cazul lui Byson. Bărbatul, închis la Penitenciarul Central Zomba, s-a implicat în programul educațional al penitenciarului și era foarte dedicat. Însă nu avea nicio speranță că va fi vreodată eliberat.

Apoi, în 2007, după aproape un sfert de secol de închisoare, un caz istoric a schimbat totul. Un consumator de droguri care a recunoscut că și-a ucis fiul vitreg, dar care susținea că nu se afla în deplinătatea facultăților mintale la momentul crimei, a atacat în instanță sentința de condamnare la moarte. Acesta a susținut că i s-a încălcat dreptul la un proces corect și dreptul la protecție în fața „unui tratament inuman și degradant” - ambele garantate prin constituție. Judecătorii i-au dat dreptate și au spus că există niveluri diferite de vinovăție. Astfel, ar trebui să existe și niveluri diferite de pedepsire.

Această decizie a judecătorilor a atras după sine rejudecarea tuturor cazurilor de condamnare la moarte pronunțate de statul Malawi. Din 170 de oameni condamnați la pedeapsa capitală, 139 au fost eliberați din închisori. Mulți aveau probleme mintale. Pentru jumătate dintre prizonieri, oamenii legii nici măcar nu au mai găsit actele judecătorești. Era neclar de ce se aflau după gratii.

Când avocații i-au propus lui Byson să se întoarcă în fața judecătorilor, acesta a refuzat inițial. Nu voia să mai treacă prin experiența traumatizantă a procesului. Iar când judecătorul i-a spus că este liber să plece, a fost atât de șocat că nici măcar nu s-a mai putut mișca.

„Gardienii mi-au spus că pot să ies din boxa acuzațiilor. Însă nu puteam să mă ridic în picioare, atât de slăbit îmi simțeam corpul… Părea un vis. Nu îmi venea să cred ce a spus judecătorul”, a povestit bărbatul.

Ajuns acasă, pământul pe care îl cumpărase cu banii câștigați în industria gazului era în paragină. Soția lui murise, iar cei șase copii pe care îi au împreună au crescut și s-au mutat.

Acum, Byson Kaula locuiește singur și are în continuare grijă de mama lui, căreia vrea să-i construiască o casă din cărămidă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri