Presa internațională. Alegerile din Israel și 50 de ani de Tratat franco-german

Data publicării:
23012013 20revista-45232

Primele estimari arată că alegerile legislative din Israel au fost câștigate de Likud, partidul de dreapta al actualului prim-ministru, Benjamin Netanyahu. Marele scriitor israelian, Amos Oz, face profeții sumbre. Guvernul lui Netanyahu va fi cel mai sionist de la înființarea statului Israel, nu are nici o intenție sa îi lase și pe arabi să își facă propriul stat. Prin această politica, spune scriitoru, Netanyahu conduce de fapt la dispariția statului Israel, pentru că, dacă nu se găsește o soluție pentru a avea două state, aici va fi un stat arab, deoarece numărul arabilor e în creștere.

Un ziar polonez consevator se întreabă ce va face Barack Obama în al doilea mandat pentru Europa. Nu mare lucru, Obama a anunțat deja că e interesat mai mult de Asia și de Pacific și nu are niciun motiv să devină brusc interesat de Vechiul Continent. Mai mult, administrația americană vrea să influențeze afacerile pe plan global de pe un loc din spate, după cum a arătat-o recent în Libia.

Le Monde vorbește despre sărbătoarea franco-germană din zilele acestea. Parisul și Berlinul aniversează semnarea Tratatului de la Elysee, acum 50 de ani, un tratat aflat la baza cooperării dintre cele doua capitale. Dar cuplul franco-german e în criză. Francezii strâmbă din nas în fața succesului economic german. La rândul lor, germanii vorbesc despre slăbiciunile vecinilor lor. Și cu toate acestea, trebuie să continue să se iubească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri