Sari la conținut

Presa libaneză: Înainte de atacul SUA, la baza aeriană siriană începuse evacuarea

Comandamentul armatei siriene a evacuat majoritatea avioanelor de luptă de la baza aeriană din Homs înainte ca aceasta să fie vizată de atacul american cu rachete de croazieră vineri, a relatat postul de televiziune libanez al-Mayadeen, într-un buletin informativ, relatează Reuters.

baza

Oficiali militari americani au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi. Cel mai probabil, Rusia a informat Siria despre un atac iminent al SUA și astfel baza aeriană a putut fi evacuată chiar și numai parțial.

Canalul de televiziune rusesc Russia Today informase anterior, citând mass-media din regiunea Orientului Mijlociu, că armata siriană a reușit să evacueze personal și echipamente de la baza aeriană de lângă Homs înainte de atacul american cu rachete din noaptea de joi spre vineri.

După atacul masiv cu rachete asupra bazei aeriene Shayrat au fost distruse cel puțin 15 bombardiere, a indicat agenția de presă siriană Al Masdar News, citată de mass-media ruse. În afară de bombardiere, în atac au fost distruse un hangar și depozite de combustibil, ceea ce a condus la declanșarea unor explozii și a unui puternic incendiu, informează Agerpres.

Loviturile americane în Siria provoacă „un prejudiciu considerabil” relațiilor dintre Moscova și Washington, a declarat vineri Kremlinul, care a calificat atacul drept o „agresiune împotriva unui stat suveran”.

„Atacul asupra bazei aeriene seamănă cu bombardarea Iugoslaviei, intervenția militară în Irak, distrugerea Libiei și cu alte acte de nerespectare a dreptului internațional de către Statele Unite ale Americii”, a declarat Igor Morozov, membru în Comisia de securitate și apărare din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus).

În același timp, Viktor Ozerov, șeful acestei comisii, a anunțat că Rusia va cere convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, întrucât - în opinia sa - atacul poate fi privit ca un „act de agresiune” împotriva unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite, conform RIA Novosti.