Presa rusă: Declarațiile lui T. Băsescu privind unirea ar putea bloca aderarea R. Moldova la UE

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro 26 feb-6

Nezavisimaia Gazeta” reacţionează la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a avut acelaşi gen de discurs şi în timpul vizitei de la Chişinău, din 18 iulie.

Recentele declaraţii ale preşedintelui român, Traian Băsescu, privind posibila unificare a ţării sale cu Republica Moldova ar putea împiedica integrarea europeană a Republicii Moldova. Ca efect, unele organisme europene ar putea cere amânarea parafării şi semnării acordului de asociere între UE şi Republica Moldova cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius în noiembrie” scrie Nezavisimaia Gazeta.

Opinia publicaţiei ruse este împărtăşită şi de revista Panorama, din Republica Moldova, care avertizează că unele instituţii europene ar putea să nu aibă timpul şi energia necesare pentru a aştepta nuanţarea declaraţiilor lui Traian Băsescu şi le-ar putea interpreta în sens propriu.

Pe 12 august, la Izvoru Mureşului, preşedintele afirma că mare parte din populaţia Republicii Moldova nu vrea unirea cu România.

Le spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o! România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, iar dacă aţi dovedi acest lucru, vă asigur că nu ar fi nicio piedică în România”, declara șeful statului.

În cadrul aceluiaşi discurs, susţinut la Izvoru Mureşului, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că România sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri