Preşedinte: Posibilitatea unui nou război între Corei, "ridicată"

Data actualizării: Data publicării:
test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (1)

Liderul sud-coreean, Moon Jae-in, a avertizat, miercuri, că există o posibilitate ridicată de izbucnire a unui conflict cu regimul nord-coreean, a cărui tehnologii militare şi arme convenţionale eu evaluat mai rapid decât se aşteptau experţii, transmite Reuters, preluat de News.ro.

”Realitatea este că există o posibilitate ridicată cu privire la izbucnirea unui nou conflict militar la limita nordică şi linia militară de demarcaţie”, a declarat preşedintele Moon.

Moon promovează dialogul cu Nordul, în vederea dezamorsării tensiunilor şi determinării regimului stalinist să revină la masa negocierilor. El vrea, de asemenea, o distanţă mai mare între Seul şi Washington. 

Într-un interviu recent pentru The Washington Post, el aprecia că Seulul ar trebui să ”joace un rol de conducere în problemele care privesc peninsula Coreea”.

De asemenea, nord-coreeni au sugerat recent că l-ar prefera pe Moon Jae-in, dar nicio declaraţie oficială nu a venit până în acest moment de la Phenian.

Rachetă detectată de scutul THAAD

În altă ordine de idei, ministrul Apărării de la Seul, Han Min-koo, a anunţat că deşi programul nuclear nord-coreean progresează peste aşteptările experţilor, ultima lansare a unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune a fost detectată de către scutul antirachetă THAAD, operaţionalizat luna trecută de către armata americană, potrivit News.ro, care citează Reuters. 

China s-a opus dur instalării scutului antirachetă, acuzând că reprezintă o formă de spionaj în teritoriile chineze. De asemenea, companiile sud-coreene au fost vizate de atacuri naţionaliste în China, după operaţionalizarea THAAD.

Regimul nord-coreean a declarat că lansarea de duminică a testat capacitatea de a transporta focoase nucleare extrem de mari şi de puternice, iar racheta s-a prăbuşit la aproximativ 100 de kilometri de coasta oraşului rus Vladivostok, stârnind îngrijorarea Moscovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri