Președintele Venezuelei a scos armata în pieţe ca să scadă prețurile „crescute” de opoziție

Data publicării:
nicolas maduro
Președintele Veneuzelei, controversatul Nicolas Maduro Foto: Guliver/GettyImages

Circa 50 de militari înarmaţi cu puşti erau desfăşuraţi miercuri printre standurile cu legume şi fructe din piaţa Coche, una dintre cele mai importante din Caracas, pentru a combate „un război economic” declanşat - potrivit guvernului - de opoziţie cu scopul de a face să crească preţurile, scrie Agerpres.

President Of Venezuela Nicolas Maduro Meets With United Nations Secretary General Ban Ki Moon
Foto: Guliver/GettyImages

Din ordinul preşedintelui socialist Nicolas Maduro, guvernul a început în această săptămână "ocuparea temporară" a 97 de pieţe municipale, a indicat miercuri Tareck El Aissami, ex-vicepreşedinte al ţării, responsabil de acum de noul Minister al Industriei şi Producţiei.

„Am descoperit indicii de speculă, de acaparare şi de alterare frauduloasă a preţurilor”, a afirmat Aissami pentru televiziunea de stat VTV.

Ţară petrolieră, Venezuela a intrat într-o severă criză economică şi salariile localnicilor nu rezistă în faţa hiperinflaţiei aşteptate la 13.800% în 2018 de FMI şi chiar la 200.000% - potrivit parlamentului controlat de opoziţie.

Această intervenţie militară este "o perdea de fum", critica miercuri un vânzător de legume din piaţa Coche, unde numeroşi comercianţi îşi închiseseră standurile, avertizaţi de sosirea militarilor.

„Avem nevoie ca ei să facă ordine”, afirma însă la rândul său un client obişnuit al pieţei.

Desfăşurarea armatei în pieţe fusese anunţată de preşedintele Maduro la puţin timp după realegerea sa în 20 mai, în urma unui scrutin boicotat de opoziţie şi criticat vehement de comunitatea internaţională.

Preţurile produselor alimentare de bază se calculează în prezent în milioane de bolivari şi populaţia nu reuşeşte să mai urmărească ritmul tarifelor aplicate, care cresc de mai multe ori pe săptămână.

Nicolas Maduro atribuie această hiperinflaţie "războiului economic" dus - potrivit lui - de opoziţie pentru a-l înlătura de la putere.

Potrivit experţilor, aceasta se datorează mai degrabă emisiei excesive de monedă naţională pe piaţă pentru a acoperi deficitul bugetar, care constituie aproape 20% din PIB.

Economistul Luis Vincente Leon vede în aceasta simptomul unui naufragiu al modelului intervenţionist al statului, care exercită un control strict al schimburilor şi al preţurilor, în timp ce sărăcia afecta 87% din populaţie în 2017.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri