Video Reacția delegațiilor Estoniei și României când s-a anunțat rezultatul votului pentru Consiliul de Securitate al ONU

Data actualizării: Data publicării:
bucurie estonia presedinta imbratisata
Președinta Estoniei este îmbrățișată de un membru al delegației Foto: captura TV

România a pierdut alegerile pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate de la ONU. Ţara noastră era în competiţie cu Estonia, pentru un mandat de doi ani în Consiliul de Securitate, din partea Grupului țărilor est-europene. Pentru a obţine acest loc, România avea nevoie de cel puţin două treimi din voturile ţărilor membre ONU, adică cel puţin 127 de voturi. A primit doar 58 de voturi, în timp ce Estonia fost aleasă cu 132 de voturi. Iată cum a reacționat delegația Estoniei, din care făcea parte și președinta Kersti Kaljulaid, în momentul în care s-a anunțat rezultatul votului:

Membrii delegației estone au sărit de pe scaune, au aplaudat, s-au îmbrățișat, într-o explozie de bucurie. Cel mai mult părea să se bucure chiar șefa statului, Kersti Kaljulaid, prezentă și ea la acest moment.

În sală, din partea României, erau ministrul Teodor Meleșcanu și ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, care au aplaudat și au mulțumit dând din cap celor care au votat pentru România. Din păcate, voturile au fost insuficiente pentru ca România să obțină un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Președintele Klaus Iohannis spune că de vină pentru acest eșec sunt declaraţiile politice iresponsabile, care au anulat eforturile diplomatice. În opinia şefului statului, s-a creat impresia unei „lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”.

Citiți și:  MAE, despre votul pentru locul în Consiliul de Securitate ONU: România s-a angajat târziu în campanie

Fifor, despre candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU: E momentul ca Iohannis să își asume acest eșec diplomatic

Un deputat PNL cere demisia ministrului Teodor Meleșcanu, după eșecul de la Consiliul de Securitate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri