Cea mai călduroasă iarnă din istorie. Recorduri de temperatură în Europa, în primele zile din 2023. În România au fost și 21 de grade

Data actualizării: Data publicării:
temperaturi europa
Au fost doborâte recorduri de temperatură în mai multe capitale europene. Foto: Twitter/DWD

Europa a doborât deja recordurile de temperatură anul acesta, de la Berlin până la Varșovia fiind înregistrate cele mai ridicate temperaturi din luna ianuarie, scrie Bloomberg.

Temperaturile din capitala Germaniei au atins 16 grade în ziua de Anul Nou, un record pentru luna ianuarie, au anunțat autoritățile. În cel mai mare oraș al Poloniei, temperaturile au fost mai mari cu peste 5 grade față de recordul anterior. Republica Cehă a înregistrat cel mai călduros început de an.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Temperaturi neobișnuit de ridicate au fost și în Franța, Eleveția sau Austria. În Alpi, din cauza vremii neobișnuit de calde, iarba verde acoperă munții. Absența aproape totală a zăpezii provoacă îngrijorări cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra evoluției temperaturilor anormale acestei perioade.

MeteoSuisse, serviciul de meteorologie din Elveția, a înregistrat unele dintre cele mai calde temperaturi din toate timpurile în această perioadă a anului.

O stație meteo din Delemont, la granița cu Franța, a atins deja o temperatură medie zilnică record de 18,1 grade Celsius în prima zi a anului. „Această trecere spre noul an aproape că te face să uiți că ești în mijlocul iernii”, au scris meteorologii elvețieni pe blogul serviciului meteo.

În România, 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor înregistrate la 17 staţii meteo din ţară. Temperatura cea mai ridicată a fost înregistrată la Pătârlagele, unde au fost 21,3 grade Celsius.

Citește și De ce a venit valul de căldură extremă în Europa

Valul de căldură a redus cererea de gaze naturale

Valul de căldură din această iarnă din Europa a redus cererea de gaze naturale, reducând presiunea asupra sistemelor energetice fragile ale continentului și împingând prețurile în jos. În majoritatea zonelor, vremea neobișnuită de caldă va persista, liniștind temerile că regiunea s-ar putea confrunta cu raționalizări și pene de curent pe fondul reducerii aprovizionării cu gaz din Rusia.

Prețurile gazelor europene au scăzut cu până la 6,5% marți, la o zi după ce au atins cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Revenirea vântului mai puternic în anumite părți ale Europei reduce, de asemenea, presiunea asupra pieței. Germania este de așteptat să producă o cantitate record de energie eoliană miercuri, conform prognozelor Bloomberg.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri