Regele Spaniei împlinește 75 de ani

Data publicării:
05012013 20rege-42097

„Unul dintre lucrurile cele mai îngrijorătoare este lipsa locurilor de muncă, din cauza căreia milioane de familii nu pot trăi demn şi care îi constrânge pe tineri să părăsească ţara şi să-şi caute de lucru peste hotare. Mă doare foarte tare acest lucru", a mărturisit regele.

Suveranul spaniol are mai multe nemulţumiri legate de viaţa politică. „Intransigenţa care duce la extreme şi la politici nepotrivite, cum sunt politicile separatiste. În acest moment, nu sunt recomandate. Acum e nevoie de unitate”, a subliniat el.

Juan Carlos este membru al casei de Bourbon, fiind înrudit cu regina Ana a României. Iar soţia sa, regina Sofia, este înrudită cu regele Mihai.Cum şi-ar dori suveranul spaniol să rămână în istorie?

„Nu-mi place să vorbesc despre mine, dar ca să fiu sincer, aş vrea să fiu ţinut minte drept regele care i-a unit pe spanioli şi care a reuşit, alături de ei, să regăsească democraţia şi monarhia."

Încercare de a-și recâștiga popularitatea

Interviul este văzut de mulţi comentatori drept o încercare a regelui de a-şi recâştiga popularitatea, după un an dificil în care Casa Regală a scăzut în ochii spaniolilor. De vină sunt atât scandalul de corupţie în care este implicat ginerele regelui, cât şi o excursie costitisoare a suveranului în Botswana, unde a mers la vânătoare de elefanţi, în vreme ce ţara se zbătea în recesiune.

Juan Carlos s-a născut la 5 ianuarie 1938, la Roma şi de mai bine de 35 de ani este rege al Spaniei,fiind încoronat la 27 noiembrie 1977, după moartea dictatorului Franco. A fost aşadar 35 de ani la conducerea Spaniei, cu bune şi cu rele. Cele rele, mai ales în ultima perioadă. Acum când, de exemplu ginerele său Inaki Urdangarin este cercetat de justiţia spaniolă pentru posibile fraude financiare, ceea ce ar putea conduce chiar la o condamnare la închisoare a unui membru al familie regale.

Conform unui sondaj publicat de cotidianul El Mundo, 54 % dintre spanioli îşi doresc acum abdicarea regelui Juan Carlos, în favoarea fiului său, iar numărul celor care doresc să se schimbe forma de guvernământ a Spaniei este din ce în ce mai mare, şi anume să se treacă de la monarhie la republică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri