Sari la conținut

Rusia invită experți NATO la Moscova

„Experții militari sunt invitați la Moscova în septembrie pentru consultări privind situația politică și militară în Europa”, a indicat ministrul adjunct al apărării, Anatoli Antonov, într-un comunicat, fără a da alte detalii privind modul în care vor fi organizate aceste consultări.

Potrivit oficialului rus, securitatea și reciprocitatea zborurilor militare deasupra Mării Baltice vor fi o prioritate a acestor consultări. Țări non-membre NATO vor fi de asemenea invitate, a adăugat el.

Un înalt responsabil al Alianței a explicat pentru AFP că a primit detaliile mai multor propuneri de cooperare pe care Moscova le-a făcut în cadrul Consiliului NATO-Rusia, reunit chiar după ce summitul de la Varșovia a aprobat întărirea NATO pe flancul său oriental, la începutul lunii iulie.

„Aliații le vor studia cu atenție înainte de a stabili următoarele etape”, a declarat el, adăugând că „o reciprocitate militară transparentă și o reducere a riscurilor au un potențial considerabil pentru a ameliora stabilitatea și securitatea în zona euro-atlantică”.

Țările baltice, care sunt membre NATO, au acuzat în mod constant Rusia în ultimele luni de încălcare a spațiului lor aerian și de survolarea Mării Baltice. La rândul său, Pentagonul a acuzat Rusia de numeroase manevre periculoase deasupra Mării Baltice.

Moscova, la rândul său, a acuzat Washingtonul de trimitere a unor avioane spion invizibile pentru radarele rusești. Relațiile dintre NATO și Rusia sunt cele mai reci de la sfârșitul Războiului Rece și aproape înghețate de la declanșarea crizei ucrainene.