Rusia îşi răscumpără influenţa în state aliate SUA: Gazprom achiziţionează cu 1 dolar compania de gaze din Kîrgîstan

Data publicării:
kirgi

Rusia a reuşit să pună mâna pe un fost stat sovietic care alunecase în sfera de influenţă a Statelor Unite: Gazprom va cumpăra cu doar un dolar compania naţională de gaze din Kîrgîstan, ţară care găzduieşte o bază militară americană, dar şi una rusă.

Baza militară rusească va rămâne şi singura de la anul, întrucât americanii au fost invitaţi să plece până în iulie 2014. Cu alte cuvinte, Kîrgîstanul s-a lăsat cumpărat de Rusia, comentează Business Club.

Ca să îşi păstreze baza militară în această ţară, Rusia a şters datorii de 500 de milioane de dolari pe care le avea de recuperat de la statul kîrgîz, iar cumpărarea companiei energetice de stat cu un dolar a fost făcută în aceeaşi notă.

Gazprom va prelua şi datoriile destul de mici, de 40 de milioane de dolari, pe care le are compania kîrgîză faţă de Kazahstan şi Uzbekistan. Dar, cel mai important, va prelua controlul reţelei de conducte a companiei de gaze din Kîrgîstan, cu toate că o regulă de bază a siguranţei energetice spune că niciodată nu trebuie să îţi înstrăinezi reţeaua de transport al gazelor.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri