Anchetă FBI la universități de elită din SUA. Studenți din familii bogate și-ar fi plătit locurile

Data actualizării: Data publicării:
Universitatea Yale
FOTO: Shutterstock

Lumea universitară de peste ocean este zguduită de un scandal de corupţie. 33 dintre cele mai înstărite familii din Statele Unite sunt acuzate că au plătit locuri pentru copiii lor, în cele mai renumite universităţi. Acum vor apărea în faţa instanţei, alături de cei care au pus la punct reţeaua admiterilor false, într-un dosar de transfer fraudulos de fonduri, mită şi spălare de bani.

Între 2011 şi 2018, zeci de tineri americani au pierdut şansa de a urma o universitate de top din Statele Unite. În ciuda rezultatelor excepţionale, părinţii altor copii au plătit pentru locurile lor. Procurorii spun că au fost angajaţi tineri care să susţină examene de admitere sau corectorii erau plătiţi cu zeci de mii de dolari. În anumite cazuri, candidaţii erau prezentaţi drept sportivi de performaţă, deşi nu aveau deloc abilităţi de acest gen.

„FBI a descoperit ceea ce noi credem că este un sistem de falsificare, care le-a răpit studenţilor din toată ţara dreptul la o admitere corectă în unele dintre cele mai de elită universităţi din ţară, precum Yale, Stanford şi Georgetown”, spune Joseph Bonavolonta, agent FBI.

Cei care au vrut să le asigure un viitor strălucit copiilor lor nu sunt oameni de rând. Printre ei, şi două vedete de la Hollywood, Felicity Huffman şi Lori Loughlin.

„Aceşti părinţi sunt un catalog al celor bogaţi şi privilegiaţi. Printrei ei sunt directori generali ai unor companii private şi publice, investitori de succes în securitate şi imobiliare, două actriţe cunoscute, un creator de modă celebru şi co-preşedintele unei firme globale de avocatură”, afirmă Andrew Lelling, procuror.

Totul era intermediat de o firmă care spunea că oferă servicii pentru cariere înfloritoare, condusă de un bărbat cu legături în mediul universitar.

„Clienţii lui Singer i-au plătit între 100.000 şi 6,5 milioane de dolari pentru acest serviciu. Nu poate fi un sistem de admitere separat pentru bogaţi şi nu va fi nici un sistem de justiţie separat”, spune Andrew Lelling, procuror.

Fondatorul companiei, precum şi 13 angajaţi şi parteneri au strâns 25 de milioane de dolari de la părinţii care au dorit locuri la universităţi de renume în cei şapte ani de funcţionare a reţelei. Ancheta continuă însă şi mai mulţi milionari americani ar putea intra în vizorul justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri