ACTUALIZARE. Serie de cinci cutremure puternice sâmbătă în Afganistan, soldate cu cel puțin 2.000 de morţi

Data actualizării: Data publicării:
Afghan residents clear debris from a damaged house after earthquake in Sarbuland village of Zendeh Jan district of Herat province
Cutremurele au pus la pământ case din vestul Afganistanului. Foto: Profimedia

Un cutremur puternic, urmat de patru replici majore, a zguduit sâmbătă vestul Afganistanului, soldându-se cu moartea a circa 2000 de oameni şi alte mii de victime, potrivit celui mai nou bilanţ al serviciilor de salvare.

ACTUALIZARE: Aproximativ 2.000 de oameni au murit după un cutremur puternic care a lovit vestul Afganistanului, au declarat talibanii duminică, notează CNN.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,3 care s-a produs sâmbătă la 40 de kilometri vest de orașul Herat din vestul provinciei Herat este al treilea ca mărime din Afganistan.

Abdul Wahed Rayan, un înalt oficial taliban de la Ministerul Informațiilor și Culturii, a declarat pentru CNN că estimează că aproape 2.000 de persoane au fost ucise. Dar el a avertizat că această cifră ar putea crește cu operațiunile de salvare în desfășurare și cu oamenii încă blocați sub dărâmături. 

Cutremurul inițial a fost resimțit și în provinciile învecinate Badghis și Farah și a fost urmat de multiple replici. Evaluările anterioare ale ONU au indicat un bilanț mai mic de aproximativ 100 de morți și 500 de răniți. Se pare că aproape 500 de case au fost distruse și 135 de clădiri au fost avariate, a declarat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). „În total, 4.200 de persoane (600 de familii) sunt evaluate ca fiind afectate până în prezent”, a spus OCHA.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Un prim bilanţ indica 15 morţi, dar autorităţile au avertizat că numărul victimelor va creşte, întrucât mulţi oameni au fost prinşi sub dărâmături, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Cutremurul cu magnitudinea 6,3, s-a produs în jurul orei locale 11.00 (06.30 GMT), la circa 40 kilometri nord-vest de Herat, în vestul țării.

Seismul a fost urmat de patru replici puternice, de 5,5, 4,7, 6,3 şi respectiv 5,9, potrivit institutului de geofizică al SUA USGS.

Mişcările telurice au fost urmate de alunecări de teren în zonele rurale şi montane.

Aceste cutremure s-au produs în aceeaşi săptămână în care Afganistanul, Nepalul şi India au înregistrat cinci cutremure consecutive, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 6,2. Cel care a zguduit Afganistanul a fost de 4,7, înregistrat marţi la o adâncime de 10 kilometri, în oraşul Fayzabad, în vestul Afganistanului, potrivit Centrului Naţional de Seismologie (NCS) din India.

Afganistanul se numără printre ţările cele mai predispuse la dezastre naturale şi are o populaţie foarte vulnerabilă, în mare parte săracă, şi o infrastructură insuficientă pentru a face faţă inundaţiilor sau cutremurelor.

În iunie 2022, un seism cu magnitudinea 5,9 s-a soldat cu peste 1000 de morţi în provincia Paktika (sud-est), iar în martie un seism cu magnitudinea 6,5 a ucis 13 oameni în Afganistan şi Pakistan.

Seismele sunt frecvente în Afganistan, mai ales în lanţul muntos Hindu Kush, în apropierea punctului de joncţiune între plăcile tectonice eurasiatică şi indiană.

Editor : A.R. | B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri