SpaceX este acuzată că a concediat în mod ilegal angajații care îl criticau pe Elon Musk

Data actualizării: Data publicării:
Paris : Elon Musk Vivatech 2023
Elon Musk, CEO SpaceX. Foto: Profimedia Images

Compania SpaceX este acuzată de concedierea ilegală a opt angajați care l-au criticat pe Elon Musk, transmite BBC. Potrivit unei plângeri formulate de o agenție americană de ocupare a forței de muncă, angajații au transmis o scrisoare deschisă către conducerea companiei în 2022, în care prezentau în detaliu îngrijorările legate de locul de muncă. Printre acestea, ei au spus despre Musk că o persoană care "distrage atenția" și "o rușine" pentru companie. Ulterior, angajații au fost supuși unui interogatoriu, după care au fost concediați.

BBC a contactat conducerea companiei pentru mai multe lămuriri.

În plângerea formulată de un oficial regional al Comisiei Naționale pentru Relații de Muncă (National Labor Relations Board - NLRB), SpaceX este acuzată că a încălcat drepturile muncitorilor prevăzute de legislația federală a muncii, care permite angajaților să ceară în mod colectiv condiții mai bune de muncă.

Plângerea mai arată că cei care au participat la scrisoarea deschisă au fost supuși unui interogatoriu înainte de a fi concediați.

Avocații unuia dintre foștii angajați, Deborah Lawrence, ar fi acuzat SpaceX că are o "cultură toxică", în care hărțuirea este tolerată.

Într-o declarație, consultată de Reuters, Lawrence a afirmat: "Am redactat scrisoarea deschisă către conducere nu din răutate, ci pentru că ne pasă de misiunea noastră și de oamenii din jurul nostru".

Avocatul general al Comisiei pentru Relații de Muncă acționează ca un procuror și aduce cazurile în fața Comisiei formate din cinci membri numiți de președintele organizației.

În cazul în care SpaceX nu ajunge la o înțelegere, procesul va ajunge pe masa unui judecător, a cărui decizie poate fi atacată, iar apoi se judecă în cadrul unei curți federale de apel. O audiere a părților va avea loc în data de 5 martie.

În cazul în care Comisia pentru Relații de Muncă va constata că s-a încălcat legislația muncii prin aceste concedieri, aceasta poate dispune ca lucrătorii să fie reintegrați și să primească salariile restante.

Companiile conduse de Elon Musk nu sunt la prima abatere. Acestea au mai fost acuzate de încălcarea drepturilor angajaților.

În octombrie, Comisia pentru Relații de Muncă a acuzat compania X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că a concediat în mod ilegal un angajat pentru tweet-uri care criticau politicile companiei, însă X a negat că ar fi comis vreo infracțiune în acea situație.

Producătorul de automobile electrice Tesla s-a confruntat, de asemenea, cu mai multe plângeri, care au inclus acuzații de discriminare rasială în fabricile sale. Ulterior, Tesla a susținut că nu tolerează discriminarea.

În august, Departamentul de Justiție al SUA a dat în judecată SpaceX, acuzând că a discriminat refugiații și solicitanții de azil în ceea ce privește practicile sale de angajare.

La momentul respectiv, Musk a scris următorul mesaj pe X: "Legea americană cere cel puțin un permis de ședere pentru a fi angajat la SpaceX, deoarece rachetele sunt considerate drept tehnologie avansată pentru înarmare".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri