SUA: Hong Kong nu se mai bucură de autonomie față de China

Data publicării:
HONG KONG, CHINA - MAY 27: Hong Kong protesters arrested by riot police during a rally against China's national security law at Mongkok district on May 27, 2020 in Hong Kong, China. Chinese Premier Li Keqiang said on Friday during the National People's Congress that Beijing would establish a sound legal system and enforcement mechanism for safeguarding national security in Hong Kong.(Photo by Billy H.C. Kwok/Getty Images)
Sute de tineri au fost arestați de la reluarea protestelor din Hong Kong. Foto: GettyImages

Statele Unite sunt pe punctul de a revoca statutul special al Hong Kongului, deoarece teritoriul nu s-ar mai bucura de autonomia promisă de China. Este un prim răspuns la noua criză provocată de o lege controversată pe care Beijingul vrea s-o impună fostei colonii britanice.

Mii de oameni au ieșit din nou în stradă, în Hong Kong. Forţele de ordine au folosit asupra lor gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc și au arestat circa 360 de manifestanţi.

Protestele, întrerupte de pandemie, s-au reluat din cauza unei legi care incriminează insultarea imnului național și interzic revoltele, secesiunea și trădarea. Cei care se fac vinovați de această faptă riscă trei ani de închisoare și o amendă de 6.500 de dolari.

Locuitorii teritoriului autonom o văd drept o încălcare a libertăților de care s-au bucurat până acum, după ce fosta colonie britanică a fost restituită Chinei.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a transmis Congresului o scrisoare în care spune că „nicio persoană rezonabilă nu mai poate spune astăzi că Hong Kong are o relație de autonomie față de China, având în vedere faptele de acolo”.

El a adăugat că noua lege „este ultima dintr-o serie de acțiuni care subminează autonomia și libertățile Hong Kongului”.

„China modelează Hong Kong după bunul plac, acum este clar”, a adăugat oficialul american, potrivit BBC.

Conflict SUA – China, în consiliul de securitate al ONU

Statele Unite au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, pe această temă, dar China - care face parte din acest for - a refuzat.

În baza noilor proceduri introduse în timpul pandemiei de COVID-19, toate videoconferinţele Consiliului de Securitate sunt organizate pe baza consensului între cei 15 membri. În vremuri obişnuite, fiecare membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15 într-un vot de procedură.

Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat”, a transmis misiunea americană la Naţiunile Unite.

Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională”, se precizează în document.
„China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc”, a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de „transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale”.
Într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a apreciat solicitarea de reuniune a Statelor Unite ca „lipsită de fundament”.

Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi „nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Statele Unite au declarat oficial miercuri că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de China, deschizând astfel calea unor posibile represalii comerciale, o primă ripostă spectaculoasă la controversata legislaţie de securitate dorită de Beijing.

(Redactor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri