Surse FT: SUA, Germania și Ungaria se opun unei „foi de parcurs” pentru aderarea Ucrainei la NATO

Data actualizării: Data publicării:
drapelul nato
SUA, Germania și Ungaria se opun „foii de parcurs” pentru aderarea Ucrainei la NATO,potrivit unor surse Financial Times. Foto: GettyImages

Statele Unite, alături de Germania și Ungaria, se opun intențiilor altor state membre NATO de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la Alianță la summitul de la Vilnius, potrivit Ukrainska Pravda care citează Financial Times.

Financial Times se referă la declarațiile a patru oficiali care au luat parte la negocieri, după cum relatează European Pravda.

Luna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat statelor membre un document cu propuneri „practice și politice” pentru Kiev. Printre acestea se numără și una care prevede o nouă declarație privind relațiile Ucrainei cu NATO, care s-ar baza pe declarația din 2008, potrivit căreia țara va deveni „într-o zi” membră a Alianței.

Surse FT au spus că a existat o dezbatere activă între miniștrii de externe ai țărilor NATO la Bruxelles săptămâna aceasta, cu privire la exact ce ar trebui să fie oferit Ucrainei în declarația actualizată.

În timp ce toți membrii Alianței sunt de acord că apartenența la NATO nu poate fi discutată serios cât timp războiul din Ucraina continuă, a existat un număr tot mai mare de susținători ai ideii de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderare la summitul de la Vilnius, care ar urma să „consolideze” relațiile dintre Alianță și Kiev.

Cu toate acestea, potrivit surselor Financial Times, Statele Unite, precum și Germania și Ungaria se opun acestei propuneri.

„Avem câteva săptămâni de negocieri dure înainte, pentru a reduce aceste lacune și a duce la un rezultat politic”, a spus unul dintre ei. „Drumul până la Summit-ul NATO de la Vilnius este încă foarte stâncos”, a adăugat o altă sursă.

În septembrie 2022, Ucraina a solicitat aderarea la Alianța Nord-Atlantică și se așteaptă să primească noi asigurări cu privire la aderarea la următorul summit de la Vilnius. Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că Ucraina nu va fi de acord cu propuneri alternative care ar putea înlocui apartenența la NATO.

Cu o zi înainte, Dmitro Kuleba, șeful Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că problema punerii la dispoziția Ucrainei a Planului de acțiuni pentru aderarea la NATO nu mai este pe ordinea de zi. Potrivit acestuia, Kievul a depus o cerere de aderare și așteaptă decizii la summitul de la Vilnius, care să aducă Ucraina mai aproape de aderarea la NATO.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri