Sute de bărbați au căzut în plasa unor escroci care le-au promis mii de euro ca să se culce cu femei și să le lase însărcinate

Data actualizării: Data publicării:
Cuplu în India cu o femeie gravidă
Escrocii și-au găsit victimele printr-o postare pe Facebook. Foto: Profimedia Images

Sute de bărbați din India au fost victimele unor escroci care îi convingeau să le plătească bani cash în schimbul falsei promisiuni că vor avea ocazia să se culce cu femei ce își doresc să aibă copii și care îi vor plăti ca să le lase însărcinate, potrivit poliției din India, scrie BBC.

La capitolul escrocheriilor cibernetice, aceasta este aproape nemaiîntâlnită. La începutul lunii decembrie, Mangesh Kumar se uita pe Facebook, când a descoperit un videoclip postat de „All India Pregnant Job Service”.

Jobul oferit părea prea bun ca să fie adevărat: trebuia să se întâlnească cu o femeie care își dorea să aibă copii și pe care avea să o lase gravidă, având să primească la schimb foarte mulți bani.

Era, desigur, o ofertă falsă. Până acum, bărbatul de 33 de ani care câștigă 15.000 de rupii (180 de dolari) pe lună lucrând pentru o companie care se ocupă cu decorațiuni de nuntă a pierdut 16.000 de rupii, iar aceștia îi cer încă și mai mulți bani.

Mangesh este doar unul din sutele de bărbați care au fost păcăliți în acest fel de escroci. Până acum, poliția din Nawada, un district din statul Bihar din nord-estul Indiei, au arestat opt bărbați, au confiscat nouă telefoane mobile și o imprimantă și caută alți 18 suspecți.

„Banda [de escroci] a fost activă timp de un an și credem că au păcălit sute de oameni, dar nimeni nu a făcut plângere, probabil de rușine”, a explicat Kalyan Anand, șeful departamentului cibernetic al poliției din Nawada.

Una dintre victime a spus că a pierdut 799 de rupii, dar, spre deosebire de Mangesh, acesta nu a vrut să ofere mai multe detalii.

Salariul pe trei ani pentru o partidă de sex

„La zece minute după ce am dat click pe videoclip, telefonul meu a sunat. Bărbatul mi-a cerut să plătesc 799 de rupii dacă vreau să mă înregistrez pentru job”, a povestit Mangesh.

Persoana cu care Mangesh a vorbit la telefon – Sandeep – i-a spus că va lucra pentru o companie din Mumbai și că odată ce se va înscrie va primi detaliile femeii pe care va trebui să o lase gravidă.

Escrocii i-au oferit jumătate de milion de rupii lui Mangesh – echivalentul a salariului său pe trei ani – și tot ce trebuia să facă era să facă sex cu o femeie. Mai mult, dacă reușea să o lase gravidă, Mangesh ar fi urmat să primească încă o recompensă de 800.000 de rupii.

„Sunt un bărbat sărac, aveam nevoie disperată de bani, așa că i-am crezut”, a spus Mangesh, care are doi băieți tineri.

document-escrocherie-online
Documentul „Baby Birth Agreement” semăna cu alte formulare oficiale din India, iar mulți bărbați interesați de acest job au căzut în capcană. Captură foto: Twitter

În următoarele două săptămâni, lui Mangesh i s-a cerut să plătească peste 16.000 de rupii: 2.250 de rupii ca să obțină niște documente legale, 4.500 de rupii ca garanție și o taxă pe bunuri și servicii de aproape 8.000 de rupii pentru suma pe care avea să o primească.

A primit un document intitulat „Baby Birth Agreement” care pare oficial, având numele său și o fotografie a sa, precum și o poză cu un bărbat într-o uniformă de poliție. Documentul era prezentat drept un „formular de verificare a sarcinii”.

Semnătura din josul paginii seamănă cu cea folosită de faimoasa moderatoare de emisiunii TV din America, Oprah Winfrey.

Victimele își alegeau femeia pe care preferă să o lase gravidă

Escrocii i-au captat atenția trimițându-i poze cu „șapte sau opt femei” dintre care Mangesh putea să aleagă pe cine dorește să lase gravidă. „Mi-au spus că vor rezerva o cameră de hotel în oraș, acolo unde voi locui și mă voi întâlni cu femeia”, a spus Mangesh.

După ce Mangesh i-a tot întrebat când va primi banii promiși, escrocii i-au trimis o chitanță prin care părea că i-au transferat 512.400 de rupii în contul său bancar, dar că banii sunt reținuți până când Mangesh achita un impozit pe venit de 12.600 de rupii.

În acel moment, Mangesh pierduse deja o sumă egală cu salariul său pe o lună și le-a spus escrocilor că nu mai putea să plătească nimic în plus și le-a cerut să îi restituie banii plătiți.

„Sandeep a refuzat și când m-am enervat, el mi-a spus că din moment ce contul meu bancar arată un credit de 500.000 de rupii, autoritățile fiscale urmează să îmi percheziționeze casa și să mă aresteze”, a povestit Mangesh.

Mangesh s-a speriat atât de rău încât și-a închis telefonul mobil timp de mai multe zile.

Potrivit șefului departamentului cibernetic al poliției din Nawad, bărbații care au pus la cale escrocheria sunt educați – unii dintre ei sunt chiar absolvenți – și știu cum să lucreze cu telefoane mobile, laptopuri și imprimante.

Victimele, însă, provin din diverse zone din India și au foarte puțină educație.

„Combinația letală”: bani mulți și sex gratuit

Problema este că oamenii din India „sunt în mare parte foarte creduli și rareori verifică independent informațiile de pe internet” și au o încredere mult prea mare că nu li se poate întâmpla nimic rău, potrivit expertului în legile cibernetice Pavan Duggal.

Metodologia folosită de escroci în Nawada este una „foarte nouă”. „Escrocii i-au ademenit promițându-le bani și sex gratis, ceea ce este o combinație letală. În astfel de situații, prudența este trecută cu vederea”, a spus Duggal.

După perioada de pandemie, atunci când tranzacțiile bancare prin telefon și internet au devenit ceva obișnuit, „a început epoca de aur a infracțiunilor cibernetice”, potrivit lui Duggal, care avertizează că astfel de infracțiuni „se vor comite multe decenii” de acum înainte.

Escrocii nu s-au dat bătuți și l-au contactat din nou pe Mangesh. De data aceasta, l-au pus în contact cu „doamna” pe care ar fi trebuit să o lase gravidă. A vorbit cu ea aproape zilnic.

Aceasta i-a transmis că Sandeep este adevăratul escroc și că a furat mare parte din cele 500.000 de rupii pe care i le-a promis, dar că ar putea obține în continuare 90.000 de rupii dacă plătește mai întâi o taxă pe bunuri și servicii de 3.000 de rupii.

„Soția mea este foarte supărată și nu mai vorbește cu mine”

„I-am spus că sunt falit. M-am rugat de ea să îmi returneze banii mei, dar ea a spus că este imposibil. Mi-aș dori să îmi returneze măcar 10.000 de rupii”, a spus Mangesh.

„Nu știu ce să fac acum. Am pierdut salariul pe o lună întreagă și nu am putut să trimit niciun ban familiei mele din Bihar. Soția mea este foarte supărată și nu mai vorbește cu mine.”

Sandeep nu-i mai răspunde la telefon. „Cei care m-au păcălit trebuie să primească pedeapsa maximă. Eu muncesc din greu toată ziua pentru 500 de rupii. Știu că am făcut o greșeală uriașă, dar ceea ce ei mi-au făcut mie este foarte grav.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri